Foodhub2
Så här ser Foodhubens avhämtningsställe ut. Platsen är Återvinningscentralen, Vävarsvägen 3 i Knektbro, Esbo.

Foodhub öppnade i Esbo

Nylands Foodhub öppnade förra veckan sitt andra avhämtningsställe; denna gång på Återvinningscentralen i Knektbro i Esbo. Foodhubs projektchef Olli Repo har själv byggt det lilla huset som finns inne i Återvinningscentralens utrymmen. Huset är försett med en dörr som låses och öppnas med ett kodlås och inuti huset finns ett stort kylrum för de produkter som måste uppbevaras svalt.

Niklas Geust och Cecilia Kinnula, båda från Kyrkslätt, var med på öppningen av den nya avhämtningsplatsen i Knektbro. Båda konstaterar att platsen är utmärkt och läget i Esbo centralt.

Niklas Geust sysslar i sitt arbete med att utveckla nya affärsmodeller och intresserar sig därför också för Foodhub-konceptet.

– Det är viktigt med olika lösningar som för samhället i en mer hållbar riktning. Det är också fint om man kan skapa någon slags relation till bonden som odlar maten.

Geust har beställt potatis, gös, gäddrom och ägg via Foodhuben.

Cecilia Kinnula, som har beställt palsternacka, rödbeta, ägg och gäddfiléer, tilltalas för sin del av att konceptet verkar enkelt.

– Det är lätt att beställa och hämta produkterna och utbudet är lämpligt och inte för stort. Jag tycker personligen att närmat är ett mycket bättre val än att köpa ekologiskt som kommer utomlandsifrån.

Foodhub1
Niklas Geust och Cecilia Kinnula är nya medlemmar i Foodhub Knektbro.

Lätt att beställa

Konkret går beställningarna till så att man registrerar sig på webbplatsen Ekompi.net, väljer vilka produkter man vill ha och betalar dem via sin nätbank. Sedan avhämtar man produkterna under torsdag-fredag vid en tidpunkt som passar en själv, men inom ramen för Återvinningscentralens öppethållningstider.

För närvarande finns det främst ägg, fisk och fiskrom, viltkött, bageri- och spannmålsprodukter samt enstaka rotsaker och litet godsaker i utbudet, men antalet producenter kommer att röra sig mellan 15 och 20 under odlingssäsong.

Bland de producenter som för närvarande är med kan nämnas bland annat Malmgård i Pernå, Gårdsboden i Kyrkslätt, Ahlbergs trädgård i Sibbo och fiskaren Ben Henriksson från Lovisa samt Mäntymäen luomutila i Hyvinge.

Jussi Kauppi som har utvecklat webbplatsen och de tekniska lösningarna berättar att antalet registrerade användare för närvarande är omkring 350 i och med öppningen av det nya avhämtningsstället i Knektbro, då det kom ett hundratal nya registreringar.

– Jag tror på det här konceptet och har satt bortåt 400 arbetstimmar på att utveckla webbshopen.

I framtiden kan Foodhub-konceptet komma att bli något mycket större, förutspår Kauppi.

Foodhub4
Jussi Kauppi och Rikard Korkman har stora visioner för Foodhub-konceptet.

Stora framtidsplaner

I framtidsplanerna finns att börja sälja närmatskonceptet till hela Finland men före det testas olika modeller.

– Bland annat kommer fem restauranger i huvudstadsregionen att registrera sig som användare och i vår inleds en sex veckors testperiod där restaurangskolan Perho ansvarar för utkörningen av produkterna från Foodhuben till restaurangerna, berättar SLC:s ombudsman Rikard Korkman, som är en av initiativtagarna till Nylands Foodhub.

– Foodhuben jämförs ibland med REKO-ringarna. Det goda med Foodhub är att både producenter och kunder slipper stressen med att köra omkring och infinna sig på en viss plats under ett kort tidsfönster på 30 minuter. Via Foodhub är det bara att beställa och betala och sedan avhämta produkterna när det passar ens egen tidtabell. Producenten ser bara till att leverera beställningen till avhämtningsstället, säger Korkman.

Foodhub3
Det är enkelt att beställa, betala och avhämta sina produkter. Utdelningen i Knektbro sker för närvarande en gång i veckan.