Lpx 00120015
EU-länderna röstar denna vecka om en förlängning av EU-tillståndet för glyfosat med tio år. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Fortsatt tillstånd för glyfosat
behandlas på fredag

Denna veckas fredag kommer EU:s ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder att ta ställning till ett fortsatt tillstånd för glyfosat. Enligt förslaget borde tillståndet gälla för tio år framåt, till hösten 2033.

Kommitténs ständiga medlemmar representerar alla medlemsländer. Det brådskar med ett beslut med tanke på att det nuvarande tillståndet löper ut den 15 december i år. Tiden börja redan bli knapp.

Minst 55 procent av medlemsländerna, eller minst 15 av 27 länder, måste bilda en majoritet för eller emot glyfosat. En förutsättning är att majoriteten representerar minst 65 procent av EU:s befolkning.

Komplicerad process om majoritet inte uppnås

I en jämn situation utan en föreskriven kvalificerad majoritet, måste en omprövningskommitté kallas in i november för att ta ny ställning. Ifall ingen kvalificerad majoritet är möjlig, fattar EU-kommissionen beslutet på egen hand.

Detta var fallet i slutet av 2017 i samband med den föregående EU-omröstningen om glyfosat. Då var sammanlagt 18 av de 28 medlemsländerna beredda att godkänna kommissionens förslag.

Nio länder gick emot kommissionens förslag. De var Österrike, Frankrike, Italien, Belgien, Kroatien, Grekland, Luxemburg, Malta och Cypern. Portugal lade ned sin röst. Omröstningen avgjordes dämed av Tyskland.

I oktober 2022 förlängdes tillståndet för glyfosast i EU med ett år fram till den 15 december 2023. Den ettåriga fristen var ägnad att ge medlemsländerna och EU-kommissionen en chans att lösa kontroverserna kring det omdiskuterade ogräsmedlet.

Efsa hade under det föregående året fått in fler synpunkter och inlägg än någonsin tidigare med anknytning till den vetenskapliga utvärderingen av glyfosat. Sammanlagt måste myndigheten granska material på mer än 3.000 sidor.

Omstridd förlängning

Nu är det dags för en ny omröstning. Denna gång föreslår kommissionen en tidsbegränsning av tillståndet på tio år. Det är fortfarande oklart hur de enskilda medlemsländerna förhåller sig.

Tyskland och Österrike röstar sannolikt mot förslaget. Österrikes parlament har tidigare antagit en resolution om detta på initiativ av de gröna. Resolutionen förutsätter att regeringen röstar mot en förlängning på EU-nivå.

Tysklands gröna agrarminister Cem Özdemir vill likaså rösta nej till glyfosat i EU.

Så länge det inte kan uteslutas att glyfosat skadar den biologiska mångfalden får glyfosat inte användas, fastställer han i en intervju för jordbrukssajten TopAgrar.