Projekt 3
Från vänster: Universitets kansler Kaarle Hämeri, Jordfondens Kristian Westerholm och Anders Strandberg, professor John Sumelius, försöksgårdens direktör Tapani Jokiniemi och dekanus Ritva Toivonen.
Jordbruk

Framtidens lantbruk
kräver innovativa företagare

Gårdarna blir färre men större och på många gårdar är en generationsväxling aktuell. Lönsamheten sviktar och riskerna är många och därför satsar man vid Helsingfors universitet på ett projekt som ska stödja framtidens lantbruk.

– Förutsättningen för att vi också i framtiden ska ha ett fungerande lantbruk i vårt land är att vi satsar på en utveckling av gårdarna, säger John Sumelius, professor i lantbruksekonomi vid Helsingfors universitet.

Helsingfors universitet har fått en donation om 150.000 euro av Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden och har beslutat att rikta donationen till ett treårigt projekt vid agrikulturforstvetenskapliga fakulteten. Projektet går under namnet ”Projekt för att utveckla entreprenörskap, innovationer och ledning av lantbruksföretag”.

– Projektet i sig är oerhört viktigt, säger Kristian Westerholm, ordförande för Jordfonden. Men, det är också en del av vårt arbete för att höja på profilen för lantbruket som en form av företagande. Vi hoppas att det här projektet ska locka fler svenskspråkiga studerande till fakulteten.

Ritva Toivonen, dekanus vid fakulteten, uppskattar också den signal som donationen ger:

– Jag uppfattar donationen som en bekräftelse på att vår forskning och undervisning uppskattas, vilket är en fin signal både internt och externt.

Projekt 4
Projektet genomförs vid den agrikulturforstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.

Målet är konkreta verktyg

Projektet har bara några dagar på nacken och projektledaren, Jonas Lindeberg, agronomie- och forstmagister samt ekonomie magister, har hittills främst varit upptagen med praktiska uppgifter som användarnamn, uppkoppling och annat som behövs för att komma igång.

– Jag är själv hemma från Pickala gård och kommer att ta över gården om några år, så projektet ligger mig också på det sättet nära, säger Lindeberg. Genom mina studier har jag färsk kunskap inom många områden, allt från lantbruksekonomi till entreprenörskap och ledarskap och jag ser fram emot att fördjupa mig i de här områdena.

Planen är att fokusera på cirka 10 gårdar och genom att intervjua företagarna ringa in gemensamma nämnare i fråga om utmaningar, risker och innovationer, med sikte på att bygga något som kan stödja lantbruksföretagare i framtiden, en så konkret verktygsback som möjligt.

Lönsamheten är en knäckfråga, är inte verksamheten lönsam finns det ingen framtid. Sektorn står också nu inför stora utmaningar, de höjda priserna på gödsel som ett av de färskaste exemplen.

– För att kunna lösa de här utmaningarna krävs förändring och nya sätt att tänka. I och med att gårdarna också blir större, blir ledarskapet och hur man samarbetar med anställda än viktigare.

Ta kontakt!

Anders Strandberg, ombudsman för Jordfonden, är glad över samarbetet med Helsingfors Universitet:

– Jag hoppas det här projektet ska ge många konkreta resultat som andra framåtsträvande företag har nytta av. Utbyte av erfarenheter och förädling av dem är nu av yttersta vikt för att tackla de framtida utmaningarna.

Gårdarna som ska delta i projektet är inte valda ännu och Jonas Lindeberg hoppas att hugade ska ta kontakt med honom.

– Vill man vara en del av problemlösningen får man gärna vara i kontakt. Avsikten är att forskningen och resultatet inte bara ska gagna de gårdar som är med utan hela lantbrukssektorn.

Projekt 1
Med färska examina inom både lantbruk och ekonomi, ser Jonas Lindeberg fram emot att få fördjupa sig i projektet. FOTO: Privat

Projektet

• Mål: Att formulera sätt att utveckla entreprenörskap, innovationer och ledning av lantbruksföretag
• Pågår under tiden 1.11.2021-31.10.2024
• Kontakt: Jonas Lindeberg, tel. 044-309 0794

Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden

• Grundades år 1946
• Stiftelsens ändamål är att understöda och verka för grundandet av företag för att förbättra lantbruket i svenskbygderna