Jordbruk EU

Frankrike bytte jordbruksminister

Frankrikes jordbruksminister Julien Denormandie har avgått från sin post i samband med regeringsskiftet i Frankrike. Han efterträds av Marc Fesneau, som har skött relationerna mellan regeringen och det franska parlamentet.

I egenskap av jordbruksminister har Julien Denormandie hållit en mycket hög profil under det franska ordförandeskapet. Den 41-åriga lantbruksingenjören hade till och med tippats bli Frankrikes nästa premiärminister.

President Emmanuel Macron utsåg emellertid en kvinnlig efterträdare till den avgående premiärministern Jean Castex. Den franska regeringen ska framöver ledas av den tidigare arbetsministern Elisabeth Borne, som har lång erfarenhet inom politiken.

I stället valde Denormandie att avgå. Denormandie meddelade per Twitter att han vill dra sig ur politiken för att få mer tid över för sin familj. Till ny jordbruksminister i den nya regeringen utsågs liberalen Marc Fesneau.

Fesneau är sedan 2018 minister med ansvar för relationerna mellan regering och parlament. Nu kommer Fesneau att representera Frankrikes jordbruk i Bryssel. Hans officiella titel blir ”minister för livsmedelssuveränitet”.

I en av sina första uttalanden framhöll Fesneau betydelsen av en gedigen självförsörjning med livsmedel mot bakgrunden av de svåra tiderna. Matförsörjningen är viktig mot bakgrunden av bland annat klimatkrisen och kriget i Ukraina.

Den nya titeln tolkas som en fransk markering för en politik för ett starkare oberoende inom livsmedelsproduktionen. Regeringen i Paris efterlyser ett starkare jordbruk och en tryggare försörjning, både på nationell nivå och inom EU.