Ankvaccin2
Bernard Tauzia, specialiserad på kyckling från sydvästra Frankrike, säger att alla landets ankor måste vaccineras. Men det skapar viss oro från uppfödare som inte vågar testa ett hittills okänt vaccin.
Jordbruk EU

Frankrike först i Europa
med att vaccinera ankor

Om det finns över 67 miljoner invånare i Frankrike, så finns nästan lika många ankor i landet. De är cirka 64 miljoner till antalet. I ett experiment ska ankorna nu vaccineras mot fågelinfluensan.
– Som första land i Europa ska alla ankor vaccineras. Inte en enda slipper undan, säger Jean-Michel Schaeffer chef på franska fjäderfärorganisationen Anvol.

Högpatogen fågelinfluensan har slagit mycket hårt mot Frankrike, som är Europas tredje största producent av kyckling efter Polen och Spanien. Under förra året tvingades 1.400 uppfödare avliva 30 miljoner fåglar, främst kycklingar men också ankor. Det innebär en förlorad inkomst på uppåt 500 miljoner euro. En enorm siffra.

Strävan efter att hitta ett vaccin som sätter stopp för den fruktade influensan är stor i många länder, inte minst i Frankrike där man inlett testning av vaccin.

– Än så länge biter inget vaccin på kycklingar. Fast med ankor är det annorlunda. Så nu är det dags att pröva, sa Jean-Michel Schaeffer chef på kycklingorganisationen Anvol under en presskonferens organiserad i Paris i mitten av september.

Ett femtiotal fjäderfäintresserade journalister deltog i pressträffen på Atelier Maître Albert ett stenkast från Notre-Dame katedralen i det centrala Paris. Det är en prisbelönt restaurang som under ledning av stjärnkocken Guy Savoy är specialiserad på grillad fågel.

Regeringen driver på

Beslutet att vaccinera ankor har bland annat tagits av landets jordbruksministerium, miljöministerium, veterinärskolan i sydfranska staden Toulouse samt av representanter för det vaccin som ska testas Boehringer Ingelheim animal health.

Experimentet ska sätta igång den 1 oktober och pågå under ett års tid. Den totala kostnaden kommer att uppgå till ungefär 90 miljoner euro.

På Anvol beräknas att vaccinationskostnaden för varje anka kommer att uppgå till 1 euro. 85 procent av vaccinationskostnaden ska betalas av den franska staten.

– Det klagas ofta på att staten inte ställer upp för oss i alla väder. Men i detta fallet är det ingen tvekan. Vi producenter får hjälp, säger Schaeffer som själv även är uppfödare. Han har sin gård i Alsace i östra Frankrike.

Att det blir ett tufft jobb att fånga fåglarna för att injicera dem med dosen under huden, är självklart.

Ankvaccin1
Jean-Michel Schaeffer på franska fjäderfärorganisationen Anvol hoppas på gott resultat när franska ankor blir först i världen att testa ett vaccin mot fågelinfluensan.

Vaccinationen övervakas

Vaccinationen kommer att övervakas av veterinärer och uppfödare.

– Varenda anka i landet måste vaccineras. Annars tjänar den ingenting till, säger Bernard Tauzia, chef på företaget Fermiers du sud Ouest, specialiserad på kyckling från sydvästra Frankrike.

Frågan många ställer sig är om det kommer att finnas tillräckligt med veterinärer i landet för att vaccinera 64 miljoner fåglar?

– Jo, det gör det. Men det kommer att ta sin tid, säger han.

Trots kända kinesiska maträtten lackerad anka kommer Kina bara på ”andra’” plats i konsumtionen av anka. För det är i Frankrike man äter den fågeln mest i världen. 50 miljoner ankor slaktades under 2021.

Även om gåsleverpastej främst produceras av gäss, blir också omkring 20 miljoner ankor onaturligt gödda för att deras lever skall bli extra fet.

Ankorna tvångsmatas enligt en metod som på franska kallas ”gavage” och som innebär att ett långt rör förs ned i djurens matstrupe. Därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner i strupen via röret, två till tre gånger om dagen innan fåglarna slaktas.

Men oftast äter man rostad anka i Frankrike.

Vissa länder stoppar fransk fågel

Att man i Frankrike oroas över sin fågelexport är inte konstigt. Den uppgår till omkring 1 miljard euro per år.

Då den främsta källan till uppkomst av högpatogen fågelinfluensa och även den största smittospridaren är handel med fjäderfä, har gränserna stängts till Kanada, Taiwan, Japan, Thailand och Hong Kong i Kina.

Inte ens vaccinerade ankor beräknas komma att släppas över gränserna om ett år.

– I dessa länder drar man alla franska fåglar över en och samma kam. Det känns överdrivet, eftersom vi nu vaccinerar ankorna, säger Jean-Michel Schaeffer när vi går ut på gatan för fotografering.

– Förhoppningsvis kommer länderna att inse att vi tar tag i problematiken när utvärderingarna av vaccinet kommit.

Men det finns viss oro bland fjäderfäuppfödarna.

– Ur etisk synvinkel kan jag inte dela ut ett vaccin som aldrig testats under en längre tid innan, säger Magalie Bovio i västra Frankrike och som har uppåt fem tusen ankor på sin gård.

– Om jag blir tvingad att vaccinera mina ankor, kommer jag nog att sluta föda upp dem, säger hon.