Jordbruk EU

Frankrike ska testa
vaccin mot HPAI-virus

En våg av högpatogen fågelinfluensa sprider sig över hela världen. Bönder måste avliva kycklingar och fjäderfä. Nu börjar EU-politikerna diskutera möjligheten att sätta in ett vaccin mot viruset. De första försöken startar i Frankrike och Nederländerna.

I Frankrike diagnosticerades närmare 1.400 HPAI-utbrott mellan november 2021 och början av maj 2022. Sammanlagt måste omkring sexton miljoner fjäderfän dödas, varav elva miljoner fåglar i Bretagne.

De svåra problemen har påskyndat försöken att utveckla ett verksamt vaccin mot fågelinfluensa. Vaccineringar kan effektivt förhindra svåra epidemier. Å andra sidan kan vaccineringar bli ett hinder för export av EU-produkter till andra delar av världen.

Frankrike planerar redan en försöksfas med två typer av vaccin som uppges immunisera fjäderfä mot fågelinfluensa. Försöken ska enligt uppgift genomföras på gäss och ankor och följs med spänning av både politiker och experter.

I Nederländerna pågår också intensiva försök med kycklingvaccin. Ett problem är att vaccineringar av fjäderfä hittills inte har givit fullgott skydd, på grund av variationerna mellan olika virusformer.

Enligt experter vid det tyska Friedrich-Löeffler-institutet kan vaccin som biter på andra högpatogena H5-former också ge skydd mot det nuvarande H5N1-viruset. Inget lämpligt vaccin är emellertid ännu godkänt för fjäderfä i Europa.

Den franska försöksfasen med två typer av vaccin ska enligt EU-kommissionen ska enligt EU-kommissionen utvärderas i slutet av detta år. Därefter kommer olika möjligheter att utredas för att skapa en europeisk vaccinstrategi mot fågelinfluensa.

Vaccin kan förhindra export

EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski betecknar vaccineringarna som ett av flera potentiella instrument för bekämpningen av fågelinfluensa. Kommissionen kommer att lägga fram konkreta regler under det andra halvåret 2022.

Den europeiska myndigheten för matsäkerhet (EFSA) ska precisera gällande bestämmelser. Kommissionen kommer att gå ut med detaljerad information om vaccineringarna för att trygga acceptansen hos tredjeländer.

Flera av EU:s medlemsländer varnar för att vaccineringar kan avskräcka EU:s handelsparter och användas som argument att vägra importera europeiskt fågelkött. EU borde därför utveckla en metod som gör det möjligt att identifiera vaccinerade djur.

Läs också: EU-ministrar efterlyser vaccin mot fågelinfluensa