Jordbruk EU

Frankrikes bönder
lider av talrika kriser

Det heta klimatet, djursjukdomar och politiska kriser gör livet svårt för franska bönder. Landets politiker försöker i mån av möjlighet stöda jordbruket så gott det går men kostnaderna närmar sig smärtgränsen.

Det franska institutet för klimatekonomi har slagit larm om läget. Enligt forskarna bistod staten sina jordbrukare med sammanlagt drygt 2,1 miljarder euro under 2022 i form av kompensationer. Kostnaderna har stigit brant de senaste åren.

Under 2022 uppgick motsvarande anslag för jordbruket till omkring 900 miljoner euro. Under perioden mellan 2013 och 2020 kom jordbruket tillrätta med 500 miljoner euro årligen. Ett par år tidigare stannade de årliga anslagen under 250 miljoner euro.

Sedan 2018 har kostnaderna rakat i höjden. Betydande poster härrör sig från stigande bidrag för skördeförsäkringar och stöd till nödvändiga investeringar som syftar till att anpassa utrustning och verksamhet till klimatförändringen.

Enligt forskarna är trenden oroväckande för hela näringen. De höga kostnaderna stör jämvikten och rubbar grundvalarna för en vettig fördelning av resurserna. Staten måste i växande utsträckning ställa upp med kompensationer för tilläggskostnader.

Den negativa trenden skadar hela näringen och förhindrar omställningen till ett uthålligare jordbruk. Reformer har skjutits upp eller ställts in. Enligt analysen använde den franska staten under 2022 omkring 40 procent av agrarbudgeten till krisåtgärder.