Frankrikes president Emmanuell Macron har utnämnt den tidigare EU-kommissionären Michel Barnier till ny premiärminister. Utnämningen utlöste starka protester både på gatorna och på landsbygden. Macron anklagas för att missakta folkets vilja.
På EU-nivå är Barnier kanske mest känd som chefsförhandlare för den långa och tuffa kampen med Storbritannien om britternas utträde ur den europeiska unionen. Den konservative politikern har varit ansvarig för brexit ända sedan 2016.
I till synes oändliga förhandlingar med den brittiska premiärministern Theresa May och premiärminister Boris Johnson försökte Barnier begränsa skadorna för EU så långt det var möjligt.
Den storväxte och elegante Michel Barnier försvarade ställningarna med framgång mot den knubbiga och pratiga brittiska premiärministern. Denna egenskap har måhända inspirerat Frankrikes president Emmanuel Macron att igen en gång satsa på Barnier.
Svårare tider för bönderna
Uppgiften blir inte enkel. Enligt nyhetsbyråerna drog flera tiotusentals demonstranter ut på gatorna för att protestera mot utnämningen av den konservativa veteranpolitikern Michel Barnier. Många demonstranter krävde Macrons avgång.
De franska bönderna står inför akuta problem i form av bland annat en miserabel veteskörd och en hotande utbredning av djursjukdomar. Michel Barnier förväntas ännu lägga fram ett smakligare recept som ett försök att blidka missnöjet.
Bönderna lider dessutom av likviditetsproblem som försvårar det dagliga arbetet på gårdarna. Bondeorganisationen FNSEA efterlyser nya och effektivare åtgärder som förhoppningsvis ska lätta på det ekonomiska trycket.
En av böndernas viktigaste fordringar är en egen minister för jordbruket och matsuveräniteten. De franska producenterna betecknar kravet som oerhört viktigt för branschens överlevnad och fortsatta utveckling.
Macron aviserar obekväma reformer
De franska producenterna efterlyser positiva reformer. Högt på önskelistan står stödformer som gynnar moderna odlingsmetoder och teknologier. Staten förväntas dessutom stöda det franska jordbrukets konkurrenskraft både inom och utanför EU.
Parallellt har den franska livsmedelssektorn de senaste åren utsatts för ett växande kostnadstryck som dessutom förvärras av inflationen. Landets bönder måste numera konkurrera med billigare produkter från bland annat Tyskland.
Macron måste dessutom försvara flera andra, impopulära reformförslag. Detta gäller framför allt hotet om en höjning av pensionsåldern från 62 till 64 år. Barnier uppger att han är beredd att stöda reformen.
För att genomföra Macrons politiska agenda, måste Barnier gå ut med tuffa förslag. En av de största utmaningarna blir att sätta upp en budget. Enligt den avgående finansministern Bruno Le Maire är budgetnedskärningar på flera miljarder euro nödvändiga.