Lpx 00069901
Olyckshändelser med stora djur är svåra att förutse, men hur fungerar den frivilliga företagshälsovården nu när ansvaret för ordnande av företagshälsovård flyttats från kommunerna till de nya välfärdsområdena? FOTO Landpixel
Jordbruk

Frivilliga företagshälsovården
– vad kostar den efter reformen?

I och med reformen av social- och hälsovården har en del gårdar blivit utan företagshälsovård då kontrakt med stad och kommun sagts upp. Någon kanske grubblar över hur företagshälsovården fungerar. Vad gäller det att ta i beaktande då man upphandlar företagshälsovård? Och hurdana kostnader kan man vänta sig?

Det är frivilligt för lantbruksföretagare att upphandla hälsovård, men arbetshälsoinstitutet rekommenderar det. Företagshälsovården bygger i första hand på lagstadgad förebyggande verksamhet, men enligt behov även sjukvårdstjänster.

Företagshälsovårdstjänster kan köpas av både privata och offentliga aktörer. Efter social- och hälsovårdsreformen (Sote) har ansvaret för ordnande av företagshälsovård flyttats från kommunerna till de nya välfärdsområdena. Företagare kan därmed vända sig till sitt välfärdsområde för att få veta hur den lokala företagshälsovården för företagare är ordnad.

Lantbruksföretagaren kan också direkt kontakta de lokala tjänsteproducenterna och be om offert, eller utnyttja de färdigt konkurrensutsatta tjänstepaket som finns tillgängliga hos vissa välfärdsområden, MTK-förbund samt Valios andelslag. Som lantbruksföretagare gäller det att förhandla fram ett kontrakt som passar ens egen verksamhet, samt där det framgår om hälsovården omfattar endast förebyggande åtgärder, eller också sjukvård.

Efter att ett skriftligt kontrakt gjorts upp inleds samarbetet med ett gårdsbesök då arbetets och arbetsmiljöns risker bedöms varefter en verksamhetsplan arbetas fram. Gårdsbesöket och verksamhetsplanen utgör företagshälsovårdens grund.

Tjänster och pris

– Hos oss är den grundläggande förebyggande hälsovården väldigt förmånlig, men om man sedan behöver ytterligare sjukvårdstjänster så varierar priset från person till person beroende på hur mycket man är sjuk. Eftersom behoven varierar har vi inga fasta priser, utan avgifterna bygger på hur omfattande användningen av hälsovården är.

Det säger Reijo Talsi, som är agrolog på Mehiläinen, och expert på lantbruksfrågor.

Mehiläinens förebyggande företagshälsovård grundar sig i likhet som hos konkurrenterna på en arbetsplatsutredning, det vill säga gårdsbesöket. Under gårdsbesöket kartläggs arbetsmiljöns risker, första hjälpen-beredskapen och hur användningen av skyddsutrustning går till. Därefter görs en verksamhetsplan upp som bas för själva företagshälsovården. Planen är i kraft i fem år, och kan vid behov justeras årligen.

Följande gårdsbesök görs individuellt med 1-4 års mellanrum och därefter vart fjärde år. Baserat på de uppgifter som samlats in under det första gårdsbesöket görs även en hälsoundersökning då företagarens hälsa och arbetsförmåga utreds. Hälsoundersökningar återkommer med 1-3 års intervall. I de förebyggande hälsovårdstjänsterna ingår också rådgivning och handledning.

De utgifter bonden i sista hand behöver lägga ut är enligt Talsi svåra att räkna ut exakt, men ändå blygsamma.

– Grundavgiften och serviceavgiften ligger på ca 80 euro efter FPA-ersättningen. För gårdsbesök blir det i regel inga avgifter alls eftersom de stöds av FPA och staten. Samma gäller verksamhetsplanen. FPA-ersättningen dras av direkt vid fakturering vilket minskar pappersarbetet för kunden.

LPA hjälper men märkbara förmåner via Valio

Lantbruksföretagare som är försäkrade via LPA har alltså rätt till ersättning för företagshälsovårdsutgifter. Ersättningen betalas av FPA, och uppgår år 2023 till 60 procent för förebyggande företagshälsovård, och 50 procent för sjukvård enligt fastställda maximibelopp.

Gårdsbesöken är i regel kostnadsfria så länge det årliga maximibeloppet inte överskrids eftersom det utöver FPA:s ersättning tillkommer en statlig ersättning på 40 procent. Självriskandelen av hälsovårdskostnaderna är avdragsgill i beskattningen.

Talsi uppskattar att utgifterna det första året kan uppgå till ca 200-300 euro. Efter det betalar man i bästa fall endast avgifter som uppgår till 80 euro.

Värt att notera är också att LPA ger 20 procents rabatt på premien för OFLA-arbetsskadeförsäkringen för den som hör till företagshälsovården. Men det går att få ännu bättre kontrakt.

– Om man är mjölkproducent och med i Valio skall man alltid nämna det eftersom Valio förhandlat fram märkbara förmåner för sina mjölkproducenter hos Mehiläinen.

– Det lönar sig alltid att be om en offert, en förfrågan binder ju en inte att ingå kontrakt. Det går att ringa, men lättast är det att fylla i blanketten på vår webbsida. Efter att vi ingått kontrakt får kunden en svenskspråkig guide där det framgår hur företagsvårdstjänsterna fungerar i praktiken.

Allmän information om företagshälsovård finns att få på arbetshälsoinstitutets och LPA:s webbsidor. Arbetshälsoinstitutets upphandlingsguide för lantbruksföretag finns i nuläget på svenska endast i tryckt form, men kommer senare även att göras tillgänglig elektroniskt på institutets webbsida.