Dsc04740
Äpplen som under 2021 såldes för över 6 miljoner euro är ganska överlägset ÅTH:s största produkt.
Jordbruk

Frostperioden våren 2020 sänkte
Ålands lantbruksförsäljning 2021

Det åländska lantbruket sålde i fjol produkter för 26,8 miljoner euro, vilket är ca 600.000 euro mindre än 2020. Orsaken var en minskning av äppelskörden 2020 med ca 15 procent.

– Under den kalla våren 2020 frös alla blomknoppar under en meters höjd med påföljden att Ålands totala äppelskörd minskade med 600-700 ton. Därför hade vi inga åländska äppel att sälja i januari 2021, vilket förklarar de minskade intäkterna under fjolåret, förklarar Ålands Trädgårdshalls vd Tord Sarling.

Men han betonar att ”bortsett från vädrets nycker är ändå lökodlingen stabil och åländska äppelproduktionen på ökande”.

– I fjol blev äppelskörden över 700 ton större vilket tangerar rekordet från 2019. Det betyder att vi haft mycket äppel att sälja den här vintern, vilket kommer att visa sig i försäljningsstatistiken för kalenderåret 2022, säger Sarling.

Prisnivån senaste höst och vinter har varit i linje med de två senaste årens medeltal.

– Men kostnadsökningarna som vi nu ser kräver dock prishöjningar framledes.

Sarling säger berättar att också försäljningen av åländska päron har ”rullat på bra”.

– Affärskedjorna välkomnar utökad päronodling och i höst kommer vi att introducera den nya sorten Celina som har ett lite rödaktigt skal.

Men äpplen som under 2021 såldes för över 6 miljoner euro är ganska överlägset ÅTH:s största produkt. På andra plats kommer löken som inbringade knappt 4 miljoner medan gruppen ”övriga grönsaker och frukt” såldes för ca 2,5 miljoner euro.

Ökad omsättning för Ålandsmejeriet

De senaste åren har trädgårdsprodukterna stått för en större andel av den åländska  lantbruksförsäljningen än husdjursprodukterna kött, mjölk och ägg. Men mjölken inbringade i fjol nästa 6 miljoner euro, intäkterna från kött och ägg steg till drygt 3 miljoner medan spannmål och oljeväxter såldes för ca 1,2 miljoner euro.

Potatisförsäljningen, som för Ålands del mest handlar om chipspotatis, steg också till drygt 3 miljoner euro, men innebär ändå en liten minskning.

För spannmål, oljeväxter och potatis noteras också en liten minskning medan gruppen husdjursprodukter ökade sina försäljningsintäkter.

Husdjurssektorns ökade försäljning bekräftas av Ålands Centralandelslag ÅCA:s vd Joakim Blom.

– För Ålandsmejeriets del kommer vi att presentera en ökad omsättning för 2021 samtidigt som vi i nuläget räknar med ännu större ökning under innevarande år.

Växande köttproduktion

Under fjolåret noterades också en ökning både i mängd och intäkter för både nöt- och fårkött även om siffrorna inte når upp till nivåerna för 2018, då ovanligt många djur gick till slakt på grund av brist på foder efter den svåra torkan som drabbade Åland hårdast i Finland.

På köttsidan noteras också en ökning av den ekologiska produktionen. Produktionen av ekologiskt nötkött ökar snabbare än det ekologiska fårköttet.

Siffrorna för det åländska jordbrukets försäljning i fjol redovisas av Ålands statistik- och utredningsbyrå ÅSUB, som samlat in uppgifter från utvalda producenter och uppköpare samt delvis även från Naturresursinstitutet Luke.

Handel mellan gårdar, direktförsäljning i mindre omfattning samt förbrukning på den egna gården omfattas inte, men statistiken försöker ge en riktgivande och jämförbar bild av den utveckling som sker i det åländska jordbruket.

Däremot omfattar statistiken inte produktionskostnader, vilket innebär att jordbrukets nettoavkastning och lönsamhet inte kan utläsas.