Dsc06760
Ålands hushållningssällskaps trädgårdsrådgivare Pernilla Gabrielsson (till vänster) och Pooneh Sotoudehnia har många spännande projekt på gång inom försöksodlingen.
Jordbruk

Frosttåliga äppelträd nytt fokus
för åländsk demo-odling

Ålands hushållningssällskap har nu slutfört flytten av sina försök med frukt och bär till Finström Västanträsk, som är ett centrum för den åländska äppelodlingen. Men redan i år får man också den första skörden från demo-odlingens aprikosträd, som planterades 2019.

– Det blir spännande, tycker trädgårdsrådgivaren Pernilla Gabrielsson och hennes nya kollega Pooneh Sotoudehnia, som är rådgivare inom hushållningssällskapets fruktavdelning.

Det viktigaste skälet till att flytta odlingsförsöken från den gamla försöksstationen vid Ålands landsbygdscentrum i Jomalaby är att det i Västanträsk blir lättare att få personal som sköter odlingen.

Nu samarbetar hushållningssällskapet med Finströms kyrkoherde Jon Lindeman, som odlar äpplen på sin mors hemgård Södergårds i Västanträsk.

– Han sköter demo-odlingen enligt våra anvisningar, berättar Pernilla Gabrielsson.

Hon påpekar att flytten också snabbt visat sig få andra positiva följder. Den nya försöksodlingen ligger nämligen precis vid stora landsvägen till Geta, där det också finns många duktiga äppelodlare.

– Många stannar för att komma och prata när de ser att vi är här. Det hände aldrig i Jomalaby som ju ligger helt avsides från andra fruktodlingar.

Kan dra slutsatser efter tre års tester

Men det är ingalunda enbart nya äppelsorter och aprikoser som försöksodlingen testar. Det pågår också utvärdering av flera olika plommonsorter, som nu börjar odlas i större skala på Åland.

I år får två plommonodlare sina första skördar som ska ut på marknaden. Satsningarna har skett efter försöksverksamhetens tester av olika plommonsorter.

– Efter tre års försök börjar man se tendenser om vilka sorter som fungerar bäst på Åland, kommenterar Pernilla Gabrielsson.

Fortfarande handlar försöken dock mest om olika äppelsorter och dessutom med visst fokus på hur man förebygger frostskador under blomningen.

I år testar försöksverksamheten bland annat nya grundstammar som sägs vara härdigare mot frost. Trots allt tal om hur klimatet blir varmare har nämligen frosten de senaste åren medfört väldiga problem för många vin- och fruktodlare runt om i Europa.

Våren 2020 drabbades också många åländska äppelodlare av en frostnatt som minskade den totala åländska äppelskörden med ca 600.000 ton. Därför försöker ålänningarna liksom hela branschen nu hitta lösningar för att skydda sig mot nya frostangrepp.

Ute i Europa testas bland annat så kallade biostimulanter som stärker blomknopparna och på Åland har exempelvis Daniels Frukt installerat ett nytt fläktsystem på en av sina lågt liggande odlingar i anslutning till Tjudö träsk.

Extra känsliga för frost är förstås både plommon och aprikoser som blommar tidigare på våren än äppelträden.

20220502 121628
Aprikosknoppar på hushållningsällskapets demo-odling fotograferade den 2 maj. FOTO: Pernilla Gabrielsson

Växtskyddsmedel blir förbjudna

I april besökte de åländska fruktrådgivarna den stora årliga frukt- och bärodlarmässan Fruit Logistica i Berlin och fick då bekanta sig med många nyheter.

Bland annat demonstrerades en robot för äppelplockning.

– Det är en drönare som monteras på arbetsplattformen, men det krävs nog fortfarande en hel del utvecklingsarbete, kommenterar Pernilla.

Hon påpekar att den stora utmaningen för frukt- och bärodlare i hela Europa nu blir hur man ska skydda odlingarna mot insektsangrepp när fler och fler växtskyddsmedel blir förbjudna utan att det kommer ersättande preparat.

Detta sätter ännu mera fokus på att utveckla feromonfällor och annan biologisk insektbekämpning.

Ett annat stort problem är förstås de våldsamt stigande priserna på gödsel och preparat som används inom fruktodlingen.

– Det finns preparat som blivit två tre gånger dyrare. Inom fruktodlingen används ändå små mängder gödsel och för Ålands del är läget under kontroll eftersom många odlare gjorde sina beställningar redan tidigt på hösten.

Laboratoriearbetet passion för Pooneh

Pernillas nya kollega Pooneh Sotoudehnia som började jobba som försöksassistent redan i fjol med speciellt ansvar för bland annat feromonfällor och utvärdering av försöksodlingarna. Från början av 2022 jobbar hon som trädgårdsrådgivare och har samtidigt en nyckelroll för fruktodlingens fortsätta tester.

Pooneh kom från Iran till Finland 2016 innan kärleken förde henne till Åland 2019. Nu talar hon redan bra svenska vid sidan om persiska och engelska och hon förstår också arabiska. Nu håller nu på med sin doktorsavhandling i molekylär växtbiologi vid universitetet Turun Yliopisto i Åbo.

– Jobbet i laboratoriet är en passion för mig. I laboratoriet i Åbo har jag fått jättefina resultat med försök som befrämjar tillväxten av växternas rotsystem så nu blir det väldigt spännande att se om det här också fungerar i praktisk odling, säger Pooneh entusiastiskt.

I år ska hon också genomföra ett projekt på demo-odlingens Discovery-äpplen med hjälp av material som hon använt i laboratoriet. Det projektet finansieras av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien KSLA i Sverige.