Jordbruk

Gips över 100 hektar
ska skydda åländska vatten

I fjol spreds det gips över bara 12 hektar åländska åkrar, men i år är intresset nästan tiofalt större när sju jordbruksföretag har anmält 35 skiften på sammanlagt 100 hektar.

– Det innebär att 400 ton gips förväntas spridas ut under hösten 2023, berättar Alexandra de Haas vid föreningen Rädda Lumparn.

Det är John Nurminens stiftelse som bekostar både gipset och spridningen och i år var målet att utöka spridningen till 50 hektar. Målet överträffades alltså med det dubbla.

– En lyckad informationsspridning, konstaterar Alexandra de Haas som koordinerat projektet för att försöka minska övergödningen i det åländska ”innanhavet” Lumparn.

Gipsbehandlingen innebär en jordförbättring som minskar läckaget av fosfor och fasta partiklar vilket förhoppningsvis bidrar till att förbättra tillståndet i Ålands övergödda havs- och insjövikar. De åkrar där gipsen ska spridas finns i Finström, Jomala, Saltvik, Sund och Vårdö.

I samband med spridningen rekommenderas jordbrukarna att lämna en så kallad nollruta för att få en jämförelse av markstrukturen före och efter spridningen.

För att analysera värden tas vattenprover kontinuerligt under vår och höst av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM vid ett område i Sund Gesterby.

– ÅMHM har även provtagningsresultat från tidigare år, berättar Alexandra de Haas.