Ng2 Okt23 Ct
Närpes Grönsaker befarade prisfall på grund av överutbud av inhemska grönsaker i somras. Men det gick bättre än befarat. Åtgången var god och priserna föll inte till dåliga nivåer. Nu tar året runt-odlarna sikte på vintern och merparten kommer ha produktion, säger andelslagets marknadsförings- och försäljningsdirektör Jonas Lundström.
Jordbruk

God åtgång på inhemska
grönsaker i sommar

Trots ett stort utbud av inhemska växthusgrönsaker i sommar var åtgången god. Även prismässigt gick det över förväntan för en del produkter. Nu blickar Närpes Grönsaker mot en ny vinter där merparten av andelslagets året runt-odlare igen kommer att ha produktion.

Förra vintern valde många året runt-odlare att inte producera grönsaker. En följd av höga energipriser som bidrog till att de volymer som Andelslaget Närpes Grönsaker hade att sälja var betydligt mindre än normalt. Men inför den här vintern ser läget ut att rätt långt normaliseras med några undantag.

– Inför kommande vinter kommer nästan hela vår normala vinterproduktion att vara igång igen. Det känns otroligt bra för oss här på packeriet och odlarna. Våra odlare vill producera och vi på packeriet vill ha produkter att förpacka, sälja och marknadsföra. Så vi går mot en betydligt roligare vinter än den förra, säger Jonas Lundström, marknadsförings- och försäljningsdirektör på Närpes Grönsaker (NG).

Han betonar att situationen på energimarknaden är säkrare än för ett år sedan, men den är fortfarande svår att förutspå.

– Det finns ändå osäkerhet inför den kommande vintern. Börspriserna har fluktuerat och inför årets vinterproduktion förlitar sig merparten av våra odlare på att köpa el från spotmarknaden. En mycket mindre andel än vanligt av kommande vinters elbehov är kontrakterad så vi får hoppas på lägre spotpriser över tid, säger Lundström.

Bättre än befarat

Det kommer att ta tid att normalisera produktionen inom andelslaget, som strävat efter att ha en jämn produktion över hela året. I praktiken innebär det att byten av kulturer har planerats så att de största produktionstopparna och -dalarna ska undvikas.

Den balansen stördes i våras när året runt-odlarna, som inte odlade i vintras på grund av energikrisen, behövde sätta igång produktionen samtidigt som säsongsodlarna.

– Det störde balansen, men trots ett större utbud än normalt under sommaren gick det över förväntan. Det blev inga kraftiga prisfall i början av sommaren som vi hade trott och det beror på att det konsumerades stora mängder inhemska grönsaker. Åtgången var god och för det får vi tacka konsumenterna, konstaterar han.

Men produktionsnivåerna har varit höga och visst finns det även besvikelser, enligt Lundström. Största besvikelsen prismässigt har kanske inhemsk paprika varit, men även sommarens gurkpris har varierat mer än önskvärt.

– Läget för paprikan har varit sämre än ifjol och det beror delvis på att Holland har översvämmats av paprika och tillgången på billig importpaprika därför varit stor. Produkter med högre enhetspris har gått svagare än vanligt och konsumentens försvagade köpkraft märks av, men som helhet är vi nöjda, säger han.

På grund av att året runt-odlarna ändrade sina odlingsförfaranden kommer plantbyten inför vintern att ske över en längre tid och senare än normalt.

– Normalt är plantbyten inför vintern koncentrerade till juli-augusti. Men i år kommer en del, som fortfarande har produktionen igång, att byta plantor först senare under hösten. Produktionen av tomat i lösvikt kommer vara större än normalt i vinter, medan produktionen av vissa specialtomater är mer begränsad än vanliga vintrar, förklarar Lundström.

Ng6 Okt23 Ct
Det gick sämre för den inhemska paprikan i år. En stor produktion av paprika i Holland bidrog till ökad export och det påverkade delvis prisläget för den inhemska paprikan. Men överlag, med tanke på det osäkra läget, gick årets säsong bättre än förväntat för de finländska grönsakerna.

Kommer ta tid

Planeringen av kulturbyten för att ha en jämnare produktion över hela året är rubbad, men han betonar att det beror på yttre omständigheter.

– Vi hamnade alla att agera utifrån de rådande premisserna i vintras. Det kommer säkerligen att ta ett antal år innan vi igen är exakt i den rytm vi vill vara.

Han betonar också att nivån på produktionen i vinter är svår att förutspå. Det är inte optimalt att byta plantor så här sent när soltimmarna blir färre trots att det finns belysning.

– Det är viktigt med en livskraftig tomatplanta då den mörka hösten och vintern anländer så man är delvis ute på lite osäker mark i och med att man normalt gör bytena tidigare.

Läget är ändå bättre nu än de exceptionella tider som varit. Senaste vinter permitterade packeriet delar av personalen och även många året runt-odlare var tvungna till liknande åtgärder i sina företag på grund av omständigheterna.

– Tillräckligt kraftiga, om än otrevliga, beslut och åtgärder i tillräckligt god tid säkerställde fortsättning för verksamheten både på packeri och odlingar efter vintern. Senaste vinter syns i både sålda kilogram och euron, men tron på framtiden är ändå stor, säger han.

Krisen har påskyndat den tekniska utvecklingen

Lundström framhåller att det ur kriser alltid kommer något gott. En sak som nu skett är att växthusnäringen påskyndat investeringar som gör produktionen effektivare och hållbarare.

– På grund av energikrisen har man behövt rikta om fokus från arealutbyggnad till arealoptimering för att möta marknadens efterfrågan på ett ekonomiskt hållbart sätt. Många producenter satsar nu på LED-belysning. Det har också gjorts tidigare men inte i denna omfattning.

– Nu eftersträvar man att få varje kvadratmeter så produktiva som möjligt. När det finns oro kring kostnaderna för energin ökar också intresset för att minska energikonsumtionen. Det här är ett exempel på vad energikrisen medfört – den tekniska utvecklingen går snabbare och investeringstakten ökar bara förutsättningarna finns, säger han.

När LED-belysning blir vanligare hamnar odlarna också att i högre grad satsa på system för avfuktning.

– Det är en teknik som kommer att behövas och här kommer vi också att se satsningar i framtiden. Det är teknik som gör växthusproduktionen ännu mer hållbar tack vare bättre hushållning med bland annat värme och koldioxid och investeringarna visar att det finns en stark framtidstro.

Det största orosmomentet framöver är konsumenternas köpkraft. Den har minskat ytterligare sedan ifjol på grund av det allmänna kostnadsläget, det dåliga ränteläget och den höga inflationen.

– På kort sikt påverkar den försämrade köpkraften konsumtionen, men vi vet också att det vi gör är viktigt. Vi producerar hälsosamma och rena inhemska livsmedel som efterfrågas, men vi måste också försöka hålla en sådan prisnivå att konsumenterna har råd att köpa dem. Förra vintern såg vi att en del konsumenter valde bort frukt och grönt ur sin köpkorg på grund av de höga priserna, potentiellt ett folkhälsoproblem konstaterar Lundström.