274489466 469407044647881 2245373891239357604 N
Den stora utmaningen för Belor Agro har varit leveranskedjorna som helt måste göras om då Ryssland i vintras anföll Ukraina. Bolaget har inte sålt gödsel med ryskt ursprung sedan kriget började. FOTO: Belor Agro
Jordbruk

Gödselhandeln löper på
för mindre aktörer

Även om Yara inte har sin gödselhandel öppen så är det inte stopp på gödselmarknaden i Finland. Flera mindre aktörer har sin handel i gång, visserligen med olika variationer i det normala sortimentet.

Mest normal verkar handeln vara för Belor Agro, som är ett helägt dotterbolag till Berner. Enligt bolagets verkställande direktör Kalle Erkkola har handeln i stort sett hållits i gång hela tiden sedan gödselåret öppnades runt midsommar.

– Några kortare stängningar i handeln har vi haft då partierna tagit slut i lagret, innan vi fått nya leveranser. Så var det till exempel nyligen då handeln var stängd i en knapp vecka, men nu är den i gång igen, berättar Erkkola.

Den stora utmaningen för Belor Agro har varit leveranskedjorna som helt måste göras om då Ryssland i vintras anföll Ukraina. Bolaget har inte sålt gödsel med ryskt ursprung sedan kriget började. Undantaget var partier som redan var beställda då kriget inleddes.

Alla leveranser kommer nu från EU

Enligt Erkkola har det egentligen gått förvånansvärt bra att bygga upp de nya leveranskedjorna. Belor Agro har lyckats hitta nya samarbetspartners så att alla leveranser nu kommer från företag i EU. Undantaget är något enstaka parti som haft sitt ursprung i Storbritannien, men faktureringen har skett via bolag i EU.

Företaget har lyckats hitta så mångsidiga leverantörer i Europa att firman kunnat bibehålla sitt produktsortiment och rentav utvidga det i viss mån. Det stora problemet är ändå att Belor Agro nu tävlar på en öppen marknad där världsmarknadspriser gäller. Bolaget har själv mycket liten möjlighet att påverka priserna.

– Prisbilden är mycket turbulent, de priser som ges är i kraft endast en kort tid. Det kan vara stora prisskillnader mellan olika partier och riktningen har sedan sommaren bara varit på väg uppåt, berättar Erkkola.

Det verkar inte heller vara någon ljusning i sikte. Det är först lite senare på hösten som gödselmarknaden brukar vara som mest livlig nere på kontinenten, vilket gör att priserna ännu pressas uppåt, säger Erkkola.

Trots att Belor Agro nästan hela tiden haft sin gödselhandel öppen under säsongen, så har det inte varit någon rusning jämfört med tidigare år.

– Jag har ändå förståelse för hur jordbrukarna tänker. Då de inte har kunnat jämföra våra priser med andra så har de tvekat att göra affär. Priserna är ändå så höga.

Erkkola tror också att jordbrukarna nu borde lägga om sin syn på vilka gödselmedel de använder. Det gäller speciellt kvävegödsel, där jordbrukarna i Finland traditionellt har använt mest salpeter och CAN 27. Urea är ett annat alternativ och enligt Erkkola borde jordbrukarna överväga att övergå till det eftersom som tillgången och prisbilden är bättre.

Svårare för Cemagro

För familjeföretaget Cemagro är situationen mer utmanande. De gödselpartier som företaget hade till salu för ett par veckor sedan tog snabbt slut.

Som läget ser ut nu går det in i oktober innan det finns NPK-gödsel till salu igen, bedömer bolagets verkställande direktör Juhani Muhonen. För kvävegödselmedlens del tror han att det kan gå till oktober-november innan det finns något att sälja.

– Utbudet är nu noll på grund av det höga gaspriset, säger Muhonen.

Senaste vecka steg priset på CAN 27 kvävegödselmedel till över 900 euro per ton nere i Europa, men trots det finns det väldigt dåligt utbud. Många gödselfabriker i Europa står stilla på grund av det höga gaspriset.

Cemagro köper en del av sina råvaror från finländska leverantörer, en del från fabriker nere i Europa, men är också beroende av att få råvaror från Ryssland.

– Tyvärr klarar vi oss inte nu utan ryska råvaror.

Till det normala urvalet för Cemagro hör både sammansatta gödselmedel och mekaniska blandningar, där de olika näringsämnena finns i skilda gödselkorn. Muhonen tror att urvalet denna höst kommer att begränsa sig till mekaniska blandningar, sedan då bolaget har något att sälja.

Jordbrukarna borde köpa gödseln nu

För Ami Junnila som importerar och säljer gödsel från sin firma i Bjärnå ser läget något bättre ut. Till salu finns som bäst bland annat CAN 27 och urea. Junnila säger att det just nu är vissa problem med leveranserna som dragit ut lite på tiden.

– Det finns att få gödsel från Litauen men priset är högt, konstaterar Junnila.

Senare i höst kommer han att få NPK-gödsel till salu, en mekanisk blandning som består av 16-7-16 gödsel där kvävehalten höjs genom tillsats av CAN 27. Det är en blandning som Junnila sålt även tidigare år.

– Men kvaliteten blir inte så bra då vi nu inte använder ryska råvaror. Den bästa kvaliteten blir det om man kan blanda ryska och litauiska råvaror. Nu kommer vi i stället att använda en blandning av polska och litauiska råvaror och det blir inte lika bra.

Ami Junnila är oroad för att alla jordbrukare inte kommer att få sin gödsel i tid till våren såsom läget ser ut nu.

 – Alla borde köpa gödsel nu, så att de hinner få den till våren. Det tycks vara väldigt bråttom hela tiden i gödselbranschen denna höst.