Dc Horsens 074
Den danska slakterkoncernen Danish Crown stänger sin anläggning i Sæby och säger upp 800 anställda. FOTO: Red Star Photography
Jordbruk EU

Grisbrist stänger
danskt storslakteri

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har problem med en snedvriden marknad i både Danmark och Tyskland. Produktionen av slaktgrisar har minskat dramatiskt och slakterierna dras med överkapacitet.

Koncernledningen har därför beslutat att stänga slakteriet i Sæby i Nordjylland. Danish Crown kan inte längre finansiera verksamheten. Det innebär samtidigt att 800 anställda får gå. Anläggningen i Saeby har existerat i mer än 100 år.

Antalet slaktgrisar har minskat med mer än tio procent enbart i Danmark. Enligt koncernledningen belastar den höga överkapaciteten koncernens ekonomi med omkring 40 miljoner euro på årsbasis.

Det senaste året har inflationen pressat de danska grisproducenternas ekonomi mycket hårt. Priset på griskött i butikerna har visserligen också stigit, men många gårdar har ändå valt att dra ned produktionen eller lägga ned verksamheten helt och hållet.

I Danmark har mer än 90 procent av grisbönderna avvecklat produktionen sedan 1990. Enligt den nationella statistikbyrån har antalet danska grisgårdar minskat från 27.500 gårdar till endast 2.400 gårdar år 2022.

Kontroversiell export av slaktgris

Den danska produktionen av griskött har de senaste åren dragit nytta av en stark export till Kina. Enligt Danish Crown-chefen Jais Valeur har detta skapat ett tillfälligt uppsving, Grispopulationen har förblivit relativt stabil, trots att gårdarna har blivit färre.

Under fjolåret minskade antalet grisar med sex procent eller 800.000 djur. Inom ett år slutade 6,9 procent av de danska gårdarna med grisuppfödning. Nu måste koncernen reagera för att sänka den förlustbringande överkapaciteten.

Parallellt har en del danska producenter kritiserats för att de i växande utsträckning har börjat skicka slaktgrisar till Tyskland och Polen. På grund av en stark efterfrågan har de danska bönderna enligt uppgift fått ett bättre pris för sina exportgrisar.

Det danska livsmedelsfacket NNF har gått ut med häftig kritik mot leveranserna. Grisbönderna anklagar bönderna för att göra en björntjänst genom att exportera danska grisar utomlands för slakt.

Det blir svindyrt, invänder facket. Den danska naturen och miljön belastas, medan jobben försvinner utomlands. Grisproducenterna slår ut med händerna medan danska livsmedelsarbetare blir av med jobben, ryter NNF:s viceordförande Jim Jensen.

Nya jobb erbjuds på andra danska orter

Företagsledningen inom Danish Crown medger att det känns frustrerande att lägga ner en fungerande enhet, men Jais Valeur ser ingen annan utväg. Medarbetarna har gjort ett gott jobb, men det ändrar inte på faktum att varje slaktad gris blir för dyr för koncernen.

En liten tröst är att Danish Crown räknar med att anställa omkring 450 nya medarbetare i sina slakterier i Horsens, Ringsted och Blans nära Sønderborg. Det beror på att en del av produktionen i Sæby flyttas till koncernens övriga slakterier.

Koncernledningen hoppas att några anställda i Sæby ska ta chansen att flytta till någon av koncernens övriga anläggningar. Enligt Danish Crown kommer koncernen att erbjuda omskolning eller vidareutbildning till medarbetare som förlorar jobbet.

För närvarande råder anställningsstopp inom koncernen. Enligt ett pressmeddelande kommer produktionen i Sæby antagligen att läggas ned under sommaren. Den sista grisen slaktas sannolikt i slutet av juli.