62733
I Frankrike byts skolgårdarnas betong nu allt oftare ut mot grönska. Av Paris 750 skolgårdar har idag hundratalet anammat konceptet Oasis och fler är på gång. FOTO: Guillaume Bontemps/Ville de Paris
EU

Gröna gårdar minskar
skolbråk i Frankrike

I Frankrike byts skolgårdarnas betong nu allt oftare ut mot grönska. Projektet Oasis ska väcka skolbarnens intresse för växter och viljan att sköta om vår jord, säger projektansvariga Joséphine Buissière. En studie visar att mer grönt även minskar bråk på skolgårdarna.

En pojke kommer rusande men snubblar på mellanstadieskolan Kellers skolgård. Jag tänker att nu slog han sig och börjar säkert gråta. Kanske kommer knäet att blöda?

Men inte! Pojken ser visserligen lite överraskad ut, men reser sig snabbt sig upp. Han ler artigt och rusar vidare på gummiasfalten.

– Det gör inget om man ramlar. För det går inte ont, säger 11-åriga Maude som gått tre år på skolan.

Hon tycker att skolgården är jättefin sedan betongen borrats bort.

– Det är mycket roligare med en massa gröna växter istället, säger hon.

20231115 133804
Projektchefen Joséphine Buissière säger att det bråkas mindre på skolgården än tidigare när den präglades av betong.

Kontakt med naturen

Det tjoas glatt men högt. Då skolan, som ligger nära Place de la Bastille i det centrala Paris, deltar i projektet Oasis togs betongen bort från skolgården år 2022. Den har istället klätts med träd, buskar och små förhöjningar samt gummiasfalt och gummiplattor som fallskydd på marken.

Några gamla plataner och popplar har dock noggrant bevarats.

– Det är jätteviktigt för skolbarnen att få nära kontakt med naturen. Man ska veta att i Paris har många aldrig besökt en åker eller en skog. På sin höjd har de besökt en park i metropolen Paris med sina 12 miljoner invånare. Men det är ju inte samma sak, säger projektansvariga Joséphine Bussière på Paris stad och som följt med under skolbesöket.

Hon understryker dessutom att eleverna redan i ung ålder måste lära sig känna tacksamhet för allt vår jord ger. Hon säger att man inte alltid tänker på vad jordbrukarna gör för oss.

– Deras yrke är ofta tufft. Men när barnen själva vattnar växterna inser de ofta hur viktigt det är med lantbruk och plantskolor. Nu värdesätter de både natur och jordbrukare mer, tror hon.

Skolvakten Katja Berger nickar instämmande. Hon ser till så barnen hjälper till att vattna växterna. 

– Jag har visat hur man kan upptäcka när en växt behöver vatten och har gett instruktioner om var vattenkannorna finns. Dessutom kan de fråga mig om råd när som helst, säger Katja.

Hon berättar att nästan dagligen kollar alltid något barn upp om växternas blad ser hängiga ut.

20231115 131144
Skolvakten Katja Berger leker med några av skolbarnen.

Planterar, vattnar och skördar

Katja understryker vikten av att barn och vuxna utför uppgifterna tillsammans.

– När många sköter om vattningen glöms nog inga plantor bort, inflikar flickan Maude och förklarar med ett barns ord att gränserna mellan barn och vuxna suddas ut på ett naturligt vis.

Flickan berättar att skolklassens elever inte bara är med och planterar samt vattnar. 

– Vi är även med och skördar. Sedan kan vi äta våra rädisor och jordgubbar när de är mogna. Jag hoppas att det snart blir vår igen, säger Maude och springer iväg.

En annan elev berättar att även om löven fallit av, kan man leka med torra grenar.

– Att plantera blommor och växter kan alltså vara ett sätt att bygga barnens egen värld, säger projektansvariga Joséphine Bussière.

20231115 132720
Skolans utbildningsansvarige Serge Mariné säger att idrott inte nödvändigtvis är allra bäst för barnen. Naturen är minst lika viktig!

Mindre bråk på skolgården

Beslutet att utveckla skolgårdarna togs hösten 2017 och två år senare stod de första färdiga. Av Paris 750 skolgårdar har idag hundratalet anammat konceptet Oasis och fler är på gång.

Barnen på Keller skolan har varit med om att utforma gården. De har ritat olika projekt som hängts upp på korridorernas väggar och sedan har de fått rösta om sin favorit.

– Gräsmatta var det dock aldrig tal om, eftersom den skulle trampas sönder av de 311 eleverna, säger skolans utbildningsansvarige Serge Mariné.

Han berättar att skolbarnen i den här åldern tillbringar uppåt tre timmar dagligen på skolgården. Han säger att självklart ska de må bra.

– Vi vuxna vill gärna styra över barnens lekar och ofta tror vi att det är bäst att forma dem med idrott. Men det stämmer inte alltid. Kontakten med naturen är minst lika viktig, säger han bestämt.

Joséphine Bussière berättar att barnen bråkar mindre sedan Oasis blev verklighet.

– Vi trodde först att det rörde sig om enstaka lärares personliga intryck. Men sedan kom fler och fler rapporter så nu inser vi att det stämmer, säger Joséphine.

Hon berättar om en kanadensisk studie som visat samma resultat.

– Att det blir mindre bråk, tror jag bland annat bottnar i det faktum att eleverna har så mycket att göra så konflikter inte hinns med. De springer ju runt hela tiden på gården, konstaterar skolvakten Katja Berger.

En dansk forskargrupp har i sin tur visat att risken för att utveckla psykisk ohälsa som vuxen minskar tack vare grön och skön natur. Forskargruppen publicerade sina resultat i tidskriften PNAS häromåret.

Den visar att personer som växt upp i stadsmiljöer med minst tillgång till grönområden hade 55 procent högre risk att utveckla en psykisk sjukdom som vuxen. Deltagare som under lång tid vistats nära naturen under uppväxttiden visade sig ha bättre psykisk hälsa.

– Fast ibland händer dock ett och annat här och då kommer jag springande, säger hon.

20231115 132143
På väggarna hänger tavlor som eleverna kan rita och skriva på.

Mer plats för flickorna

Tack vare projektet Oasis har även skolbarnens lekvanor utvecklats.

– Sedan växterna planterades har pojkarnas fotboll fått tränga undan, säger nioåriga Caroline.

Hon berättar att förr satt flickorna längs med husväggarna för att undvika att få en boll sparkad på huvudet.

– Eller så hoppade ni hage när vi killar var för trötta att sparka boll. Det är sant att nu leker vi mer tillsammans och det är kul, säger skolpojken Querentin.

Han tillägger att med dagens klätterspel, stugor, bänkar och svarta tavlor tar flickorna mer plats.

– Fast sedan vi fick en oas på skolgården leker flickor och pojkar mycket mer tillsammans än tidigare. Det blir gärna kurragömma eller ta fatt, säger Caroline och fyller i att även stora och små leker oftare med varann nu.

20231115 134210
Insekthotellet hänger lite på sned. Men det kanske inte gör så mycket under vintern?

Plantskolorna tackar

Givetvis har Frankrikes plantskolor sett ökade uppdrag i och med projektet Oasis. Plantskoleägaren Laurent Chatelain säger att innan hade han en produktion på 4.000 träd årligen.

– Tack vare Oasis har siffran tredubblats, alltså till cirka 12.000 träd. Främst beställs lind och lönn, berättar han.

Laurent Chatelains växtbutik ligger norr om Paris strax intill internationella flygplatsen Paris-Charles de Gaulles där planen till Helsingfors går.

Likt många andra EU länder pekar Frankrikes ekonomi nedåt efter de stränga covidbestämmelserna och  krigen mellan Ryssland och Ukraina samt Israel och Gaza. Men istället för att friställa kunde Chatelain anställa tre personer.

– Oasis kommer som ett plåster på såren i tider när kundtillströmningen har minskat, säger han och berättar att kontrakten löper på tre år.

Hans personal planterar växterna på skolgårdarna under sommar- och höstloven. Därefter följer de upp om träd eller buskar händelsevis blivit sjuka.

– I och med klimatförändringarna är det bra för barnen att få lite extra skugga också, säger han och tänker på att i somras mättes temperaturer på över 40 grader i Parisregionen.

Fler och fler skolor i Frankrike vill få oaser på sina skolgårdar. Problemet är dock att projektet kostar mellan 200.000 och 300.000 euro. Den höga summan medför att inte alla kommuner har råd att medverka.

ERUF-programmet "Urban Innovative Action" kan dock komma som en hjälp för att finansiera innovationsprojekt i olika EU-städer.

– Mest kostar det att ta bort den gamla asfalten och betongen. Plantskolornas växter är jämförelsevis billiga. Så oss kan man inte skylla på när det gäller höga kostnader! påpekar Laurent Chatelain med ett leende.