En lång rad allvarliga skogs- och markbränder rasar i flera områden i södra Europa. Specialutrustade släckningsplan från EU:s flygplanspool RescEU har kallats till flera av de drabbade brandplatserna.
På den italienska ön Sardinien måste 1.200 personer evakueras undan bränderna. Spanien, Frankrike och Grekland har likaså hemsökts av omfattande bränder. En brandhärd härjar i närheten av den grekiska huvudstaden Aten.
I Sardinien flydde uppskrämda turister hals över huvud från kustorten Porto Alabe. I början av veckan stod 20.000 hektar skog, olivodlingar och åkermark i brand. Traktens jordbrukare har förlorat får, getter och åsnor på kuppen.
I den sydfranska regionen mellan Narbonne och Carcassonne har omkring 1.000 brandmän kämpat mot lågorna. I Spanien förstördes 1.100 hektar terräng i en brand väster om Barcelona. Omkring 80 personer måste lämna sina bostäder.
I Grekland har mer än 50 olika mark- och skogsbränder brutit ut. Elden sprider sig snabbt i den starka vinden. Temperaturen stiger tidvis över 40 grader och traktens invånare måste evakueras.
En särskilt häftig skogsbrand har brutit ut vid foten av berget Pendeli i närheten av Aten. I början av veckan hotade branden redan huvudstadens norra förorter. Myndigheterna har haft svårigheter att hålla branden under kontroll.
EU skickar ut sina släckningsplan
De senaste åren har EU stegvis mobiliserat en pool av släckningsflygplan och helikoptrar som snabbt kan flygas till insatser i drabbade områden. En del av flygplanen har redan kommit till användning denna sommar.
EU:s släckningspool byggs ut år efter år. Detta år räknar poolen redan in flygplan och helikoptrar från sex EU-länder. Sammanlagt elva flygplan och sex helikoptrar står till förfogande för krävande operationer under skogsbrandsäsongen.
EU-flottan har av strategiska skäl fördelats till de sex länderna Kroatien, Frankrike, Grekland, Italien, Spanien och Sverige. De första släckningsplanen kan vid behov snabbt dirigeras till potentiella brandkatastrofer i hela EU, oavsett läget.
I Sverige står två släckningsplan och sex helikoptrar till EU-organisationens förfogande. Efter de stora skogsbränderna i Sverige 2018 har den svenska organisationen byggts ut ordentligt.
Enligt EU-kommissionen tyder de rådande omständigheterna detta år på en het sommar med ovanligt många skogsbränder. Temperaturerna i Medelhavsområdet kommer sannolikt att stiga över medeltalet de senaste åren.
Dessutom är sommaren torrare än vanligt i de södra delarna av Europa. EU försöker förhindra mark- och skogsbränder med preventiva åtgärder, parallellt med den operativa verksamheten, konstaterar kommissionen.