Valtra Sserien 5 Webben
Nya S6-traktorn presenterades för första gången för några veckor sedan vid Valtras fabrik i Suolahti. En traktormodell som Valtra tror starkt på. Tillverkaren utlovar ett högt vridmoment vid låga varvtal och den sexcylindriga 8,4 liters motorn ska minska bränsleförbrukningen med upp till tio procent.
Tema

Här är nya Valtra S6
som börjar tillverkas i Finland

Valtra har lanserat en ny generation av S-serien, Valtra S6. Det är den finska tillverkarens nya flaggskepp och största traktor i klassen 280-420 hästkrafter. Lanseringen – den första av en ny modell hemma i Finland – lockade ett stort antal internationella journalister.

Det var med pompa och ståt som Valtra visade upp sitt nya flaggskepp – S-serien – vid fabriken i Suolahti, 45 kilometer norr om Jyväskylä. Det är frågan om tillverkarens största traktormodeller.

För över tjugo år sedan började tillverkningen av S-serien i Finland, men tillverkningen flyttades senare till Massey Fergusons fabrik i Beauvais, Frankrike.

– Det här är en global traktor, inte bara en finsk traktor. Vårt mål är att växa globalt, vilket vi har gjort de senaste åren och det känns mycket bra att vi kan börja tillverka vårt nya flaggskepp i Finland, sa marknadsföringsdirektör Mikko Lehikoinen till den internationella pressen som bjöds in till Suolahti i torsdags för ett par veckor sedan.

Lehikoinen beskriver S-serien som en utvecklad traktor som har kombinerat de bästa egenskaperna av de tidigare traktorgenerationerna i T- och Q-serierna.

– Vi har utvecklat en produkt som passar kundernas behov oavsett om de är verksamma i Finland eller till exempel Brasilien. För ett år sedan lanserades Q-serien, vilket blev en framgångssaga och som hjälpt oss att växa. Nu har vi en ny modell och nyckelfaktorn är hållbarhet, säger han.

Valtra Sserien 3 A Webben
Valtras nya S-serie bjuder på en rad olika lösningar för precisionsodling och ”smart farming” för användaren. Det är också lätt att ta sig in i den ergonomiskt utformade hytten som finns med vändbar förarplats TwinTrac.

Ny motor minskar bränsleförbrukningen

Den nya S-serien, även kallad ”The Boss”, kommer att ha traktormodeller från 280 till 420 hästkrafter och är därmed Valtras största och utlovar ett högt vridmoment vid låga varvtal.

Den sexcylindriga motorn är en 8,4 liters AGCO Power med CVT-transmission som enligt tillverkaren ger fem procent lägre varvtal och därmed kan minska bränsleförbrukningen upp till tio procent jämfört med de tidigare modellerna.

Motorerna är godkända för HVO, det vill säga förnybar diesel.

– Det är här som hållbarheten kommer in i bilden. Våra jordbrukare påverkas av klimatförändringen och bidrar också till den. Vi måste alla hjälpa till för att livsmedelsproduktionen, som står för en stor del av koldioxidutsläppen, ska bli hållbarare. Minskade utsläpp är en del i den ekvationen, säger Lehikoinen.

S-serien kommer också att ha marknadens bästa hydraulik. Traktorerna kan utrustas med två stycken 200 liters hydraulpumpar som ger 400 liters kapacitet i minuten. Det innebär ett mycket stort oljeflöde och kapacitet för att hantera de allra största jordbruksredskapen.

Den nya S-serien är trots sin storlek och en basvikt på tolv ton både bekväm och säker att hantera. Föraren sitter högt ,men fören är ändå designad så att siktet åt samtliga håll är god. Traktorn kan utrustas med kamera i fören för att öka säkerheten.

Det är också lätt att ta sig in i den ergonomiskt utformade hytten som finns med vändbar förarplats TwinTrac. Den nya traktorn kan utrustas enligt kundens önskemål via konceptet Valtra Unlimited, som erbjuder allt från specialfärger till centralt smörjningssystem.

Valtra Sserien 2 Webben
På ena sidan av hytten finns en serviceyta som har under sig ett förvaringsutrymme, där man kan förvara verktyg samt fylla på hydraulolja och spolarvätska.

LED-belysning i alla riktningar

På den andra sidan av hytten finns en serviceyta som har under sig ett förvaringsutrymme, där verktyg samt påfyllning av hydraulolja och spolarvätska förvaras.

En annan detalj är LED-belysningen i alla riktningar. Med en mobilapplikation kan användaren ändra arbetsbelysningen från starkare till svagare och även färg så att den alltid är optimal i alla väder och förhållanden.

Gällande hållbarhet lyfter tillverkaren också gärna fram den nya traktorn som ”mycket klok”. Det finns en hel drös lösningar för precisionsodling och ”smart farming”. Det lyfts också fram som en nyckelfaktor i strävan att tackla hållbarhetsfrågan.

En del lösningar är inte standardutrustning i de nya modellerna utan ingår i konceptet Unlimited, det vill säga Valtras koncept för skräddarsydda lösningar.

Huvudlanseringen av den nya S-serien sker på Europas största lantbruksmässa  Agritechnica i Hannover i Tyskland i november. Efter det kan den nya modellen beställas och de första leveranserna kommer att ske sommaren 2024.

– Med Q-serien har vi på tolv månader nått en marknadsandel på tio procent när det gäller den storleken. Målet med S-serien är att nå upp till en lika stor marknadsandel gällande de största traktormodellerna, säger Lehikoinen.

Valtra Sserien 1 B Webben
S-serien kommer att ha marknadens bästa hydraulik. Traktorerna kan utrustas med två stycken 200 liters hydraulpumpar som ger 400 liters kapacitet i minuten. Det innebär ett mycket stort oljeflöde och kapacitet för att hantera de allra största jordbruksmaskinerna.