Hastkompost
Inom IHAA-projektet som genomförts i Nyland utvecklades organiska gödselblandningar baserade på hästgödsel som lämpar sig för jordbruket. Därtill nyttjades bioavfall som uppkommer i huvudstadsregionen. FOTO: Pihamaa
Jordbruk

Hästgödsel i jordbruket
ökar självförsörjningen

Försök med användning av hästgödsel för jordbruket visar lovande resultat, men lönsamheten förblev ett nyckelområde för utveckling.

Inom IHAA-projektet som genomförts i Nyland utvecklades organiska gödselblandningar baserade på hästgödsel som lämpar sig för jordbruket. Därtill nyttjades bioavfall som uppkommer i huvudstadsregionen. Resultaten är lovande, även om man också stötte på utmaningar. Lönsamheten förblev ett nyckelområde för utveckling.

Hästgödsel lämpar sig väl som jordförbättringsmedel för åkrar och livsmedelsproduktion. Inom IHAA-projektet, som inleddes i början av 2021 och som nyligen har avslutats, utvecklades olika kompostblandningar baserade på hästgödsel. Projektområdet var Nyland.

– Vi har testat kompostering av hästgödsel med olika blandningar och fått mycket erfarenhet om bästa praxis och de bästa tillvägagångssätten. Analyserna visar att slutprodukten är mycket lämplig för användning inom jordbruket. Blandningarna innehåller grönavfall från huvudstadsregionen, till exempel löv och bioavfall som samlas in från hushållen, säger Olli Mannerjoki från Pihamaa.

Pihamaa, som är en del av koncernen Perheyhtiö Ajalin, är huvudstadsregionens största tillverkare av växtunderlag som producerats av återvunnet material. Pihamaa startade IHAA-projektet, som strävar efter att nyttja hästgödsel, för att öka användningen av återvunnet material även inom livsmedelsproduktionen.

Projektet ingår i ett pilotprogram för återvinning av näringsämnen som finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Programmet samordnas av NTM-centralen i Södra Österbotten.

– De finländska åkrarna behöver inte konstgödsel, utan vi kan ersätta det med gödsel som utvecklats av återvunnet material. Det skulle vara fantastiskt om till exempel bioavfallet från huvudstadsregionen skulle cirkulera via de nyländska åkrarna och komma tillbaka till våra tallrikar som mat. Vi vill påskynda övergången till ett samhälle med cirkulär ekonomi, säger Elina Erkkilä, miljöchef hos Perheyhtiö Ajalin.

Lönsamheten en utmaning

Inom IHAA-projektet byggdes en logistik- och verksamhetskedja upp för att samla in gödsel från stallen för vidare förädling. Projektet genomfördes i samarbete med Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), som ansvarade för komposteringen av hästgödsel i projektet.

– Det är definitivt värt att återvinna hästgödsel för jordförbättring och gödsling. Kompostering är för närvarande den bästa behandlingsmetoden, men andra metoder håller på att utvecklas, säger Christoph Gareis, operativ chef på HRM.

Det finns fortfarande vissa problem med användningen av hästgödselbaserade gödsel i jordbruket:

– En central flaskhals är bristen på utrustning för spridning, man har redan investerat i maskiner som behövs för konstgödsel. Dessutom varierade kvaliteten på den gödsel som samlades in från stallen. Vi var tvungna att sortera gödseln från stallen eftersom den innehöll sådant som inte hörde hemma i den, såsom stora stenar. Om de skulle hamna på en åker kan de skada maskinerna. Genom att sortera gödseln elimineras problemet men kostnaderna ökar, säger Olli Mannerjoki från Pihamaa.

Vid anläggningen av grönområden ger hästgödsel bättre avkastning, men det finns en önskan om att återvinna näringsämnen också till förmån för livsmedelsproduktionen. Vi behöver flera erfarenheter av lantbrukare om produktens fördelar också på längre sikt.

– Konsumenterna kan också vara intresserade av livsmedel vars råvaror producerats med hjälp av organiska, återvunna gödsel i stället för kemiskt framställda konstgödsel. Men både lantbrukare, stall, konsumenter och företag har en ansträngd ekonomisk situation. Återvunna produkter måste därför vara konkurrenskraftiga i fråga om pris. Än så länge är produktionskostnaderna för höga i förhållande till intäkterna, säger Elina Erkkilä och fortsätter:

– Jag ser det ändå inte som ett alternativ att vi ska förbli beroende av konstgödsel. Därför vill vi fortsätta utvecklingsarbetet.