I Tyskland ökar vargplågan och attackerna mot får är nästan dagliga. Hur ska man bäst skydda sin boskap, undrar farmarna. AGCO-chefen Martin Richenhagen kommer med ett okonventionellt råd – skaffa en åsna!
Nyligen rev en varg elva får i nordöstra Tyskland. Det är ingen ovanlighet längre men de blodiga bilderna framkallar ilska och oro. Vargen slog till i en park som omger ett vårdhem. De äldre invånarna strövar gärna i parken men nu råder skräck och förfäran.
Personalen är rådlös. Det är ingen realistisk option att dra elstängsel kring anläggningen. Den jordnära tysk-amerikanska AGCO-chefen Martin Richenhagen kommer med ett okonventionellt förslag till ett förbättrat värn mot varg.
I en intervju för tidningen Bild ger Richenhagen rådet att förbättra vargskyddet med hjälp av helt vanliga åsnor. Vargarna skyggar för åsnornas skrik och skrän som instinktivt håller dem på avstånd från ängar och beten.
Varierande erfarenheter
På sin hästgård i Atlanta håller sig Richenhagen själv med två åsnedamer som skyddar hans unghästar och fålar. Åsnorna känner själva ingen oro och håller både vargar och kojoter på avstånd med sin blotta existens, försäkrar Agco-chefen.
Det var en erfaren farmare i grannskapet som kom med tipset, avslöjar Richenhagen. Helt ny är idén faktiskt inte. I Tyskland har åsnor redan prövats för ändamålet. Åtminstone i några fall uppges metoden ha varit framgångsrik.
Åsnehingstar har visat sig vara särskilt vaksamma och effektiva, uppger Kristin Zscheile vid regionalbyrån för miljö, naturskydd och geologi för tidningen Nordkurir. Men det saknas tillförlitliga resultat som skulle bekräfta påståendena, medger hon.
Vargens återkomst till Tyskland har väckt en livlig diskussion om åsnans lämplighet som skyddsdjur för mindre boskap. De praktiska erfarenheterna varierar från gård till gård. Många vittnesmål är positiva medan andra är mindre entusiastiska.
Fårfarmare som har prövat modellen kan intyga att åsnorna kan avskräcka en varg genom sina skrik. De ryggar inte heller tillbaka för vargen. En annan fördel är att åsnan klarar jobbet direkt. En fårhund måste skolas in på uppgiften.
Skyddar inte mot vargflockar
Etologer som har forskat i beteendet hos åsnor får, och vargar intygar att skrikande åsnor av allt att döma kan avskräcka en annalkande varg. Redan åsnans storlek spelar en roll. Vid fara samlas fåren kring åsnan för att söka skydd.
I motsats till boskapen tar åsnor inte till flykten inför ett angrepp. I stället försvarar den sig och kan till och med attackera inkräktaren med tänder och hovar. Det ligger i åsnans natur att försvara sig mot hunddjur.
Trots detta kan åsnor lära sig att tolerera fårhundar. Ett problem är åsnans ljudliga läte, som kan väcka irritation i omgivningarna. Åsnan borde inte heller lämnas helt ensam med fåren. Åsnor borde alltid användas i par.
Men det finns också rapporter om rivna får trots närvarande åsnor. En eller ett par åsnor har inte heller särskilt goda odds att värja sig mot en vargflock. De kan själva bli offer för attacken, visar rapporter från Frankrike och Schweiz.