Img 5211 3
Mathias Högbacka, Kirsi Tikkanen, Piritta Syrjälä och Nora Backlund hör till planeringsgruppen för landsbygdsriksdagen.
Livet på landet

Hållbarhet i sikte på
årets landsbygdsriksdag

I år hålls Den Finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Korsholm i Österbotten den 23-24 oktober. Senast Österbotten stod värd för evenemanget var för åtta år sedan i Pedersöre.

Årets tema är hållbara och välkomnande landsbygder, vilket fungerar som en röd tråd för paneldiskussioner och inspirationstal. Det blir även kreativa workshoppar till exempel återvinningspyssel med Lee Esselström som är känd från programmet Strömsö. Annat som man kan prova på är att göra podcast, öva storytelling eller skapa en sång.

– Ibland är det bra att också träna på kreativitet, inte bara dela och ta emot information. När vi utvecklar landsbygden behöver vi innovationer och kreativitet är kärnan i innovationer. Därför vill vi i detta evenemang erbjuda lite annorlunda workshoppar där deltagarna får använda sin kreativitet och skapa tillsammans, säger arrangörerna från Aktion Österbotten r.f. och Svenskfinlands Byar.

Tomas Knuts berättar om de senaste hållbarhetstrenderna och diskuterar om landsbygden har svaren på det som världen idag behöver. Ur social vinkel presenterar Kenneth Nordberg lärdomar av det Leader-finansierade projekt ”Stannare för en hållbar utveckling på landsbygden”, som identifierade centrala faktorer för stannande på landsbygden.

Utveckling och framtid hör ihop och Karl-Fredrik Norrback berättar hur vi psykologiskt påverkas av vad vi tror och känner kring vår framtid samt hur vi människor skapar framtiden. Han ger praktiska förslag kring hur vi kan bli bättre på att skapa den framtid som vi vill ha här på landsbygden.

Paneldiskussionen erbjuder en bred infallsvinkel till hållbarhet, från social hållbarhet till förnybar energi. I slutet av evenemanget arrangeras utflykter till Replots skärgård. Där får man bekanta sig med världsarvet, historia och aktiva föreningar och företag på ön.

Evenemanget är avsett för alla som är intresserade av landsbygdsutveckling, invånare, organisationer och företagare. Sista anmälningsdag är 14.10.

– Jag ser fram emot de gemensamma diskussionerna och nya insikter som uppstår när vi skapar tillsammans. Landsbygdsriksdagen är en plattform där vi inte bara diskuterar landsbygdens framtid, från årets evenemang ser jag också framemot att vi får med oss inspiration och verktyg hur vi kan ta framtidsskapandet i våra egna händer,  säger Nora Backlund verksamhetsutvecklare vid Svenskfinlands Byar.

– Kom med och debattera hållbarhetsfrågor med likasinnade, skapa nya nätverk, låt dig inspireras och ta framtidsskapandet i dina egna händer, uppmanar verksamhetsledare Mathias Högbacka vid Aktion Österbotten.

Anmälningsinfo finns här.