Harriet Strandvik Arets Matkulturstipendiat
Harriet Strandvik, hushållslärare, projektledare, måltidscoach och martha, har profilerat sig som en föregångare när det gäller att inspirera till hållbarhet och god kvalitet inom mat och måltid, lyder Marthaförbundets prismotivering. FOTO: Marthaförbundet/Karin Lindroos
Jordbruk

Harriet Strandvik är
årets matkulturstipendiat

Den åländska matinspiratören och företagaren Harriet Strandvik utsågs till årets matkulturstipendiat när Marthaförbundet firade den finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober på restaurang Seagram på Föglö, Åland.

Stipendiaten erhåller en summa om 1.000 euro. Förbundsordföranden Andrea Hasselblatt deltog i firandet och delade ut stipendiet.

Prismotiveringen lyder: ”Harriet Strandvik, hushållslärare, projektledare, måltidscoach och martha, har profilerat sig som en föregångare när det gäller att inspirera till hållbarhet och god kvalitet inom mat och måltid. Hennes verksamhet präglas av ett brett engagemang för barn, mat och hälsa både på och utanför Åland. Strandvik arbetar dagligen med matfostran och förespråkar outtröttligt bättre måltider. Hon tar sig an beslutsfattare med samma självklarhet som hon sliter på köksgolvet. I dag är hon verksamhetsledare för föreningen Mathantverkare på Åland, ett intresseorgan för mathantverkare som erbjuder matlagningskurser, föreläsningar och fortbildning inom måltidsbranschen. Via sitt energiska arbete och sina gränsöverskridande nätverk är Strandvik en målmedveten ambassadör för den finlandssvenska matkulturen och en framsynt förebild för hela martharörelsen.”

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. I år är fokus på havets smaker.