Beredskap
Efter 13 år som HR-ansvarig på Finland Svenska 4H har Harriet Sundholm nyligen tillträtt som projektledare för det nystartade projektet ”Beredskap i Österbotten”. Till vänster Meira-Pia Lohiluoma, vd på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.
Jordbruk

Harriet Sundholm leder
nytt beredskapsprojekt

Sedan den första augusti ansvarar Harriet Sundholm för det nya projektet ”Beredskap i Österbotten” som arrangeras i ProAgria ÖSL:s regi. Ambitionen är att kunna höja såväl producenters som kommuninvånares beredskap inför olika störnings- och krissituationer.

Att öka säkerhetstänkandet och värna om försörjningsberedskapen i en osäker tid som präglas av kriget i Ukraina, en eskalerande inflation och skenande produktionskostnader och extrema väderfenomen är målet för ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskaps nystartade projekt ”Beredskap i Österbotten”.

Det handlar om ett brett och mångsidigt informationsförmedlingsprojekt som pågår från till 1 augusti 2022 till utgången av 2023. Till målgrupperna hör primärproducenter och invånare på både bya- och kommunnivå.

– Vi vill samtidigt lyfta fram betydelsen av existensen av inhemsk och lokal matproduktion samt föra fram de producenter som förverkligar detta, säger projektledaren Harriet Sundholm.

Praktiskt inriktad informationsförmedling

De första arbetsveckorna har för Sundholms del bjudit på en hel del planeringsarbete, möten och även evenemang. Bland annat har hon medverkat i en informativ tillställning vid Ahlviks mjölkgård i Esse.

– Det handlar om en praktiskt inriktad informationsförmedling. Till det konkreta programmet hör att åstadkomma minst 15 webbinarier och lika många podcaster, seminarier och informationsblad samt en beredskapsplan, säger Sundholm.

– Till projektet hör också att kartlägga situationer vid olika gårdar. För en del aktörer är kanske elförsörjningen den mest betydande utmaning att tampas med. För andra kan det vara olika väderrelaterade fenomen, säger Meira-Pia Lohiluoma, verkställande direktör på ProAgria ÖSL.

– Vi vill öka den allmänna medvetenheten hos producenter om stora beredskapsfrågor, till exempel i fråga om el- och vattenförsörjningen, cybersäkerheten och behovet av olika back up-system.

– Sist och slutligen görs stora grovjobbet till vardags. Målet är att bidra till bättre beredskap och att aktörerna hittar olika lösningar. Att etablera nätverk är likaså viktigt, säger Lohiluoma.

För kommuninvånare och bybor kommer det att ordnas tillställningar och seminarier under projekttidens gång.

Kommer den annalkade hösten att innehålla några höjdpunkter eller milstolpar?

– Hösten blir intressant och nästa vår ännu mera intressant. Under höstmånaderna kommer beredskapsprojektet bland annat att vara synligt på Hållbarhetsveckan i slutet av september och Bondebåten-kryssningen den 18 november, säger Sundholm.

Lång karriär inom 4H

Harriet Sundholm har en mångårig koppling till den finlandssvenska 4H-rörelsen på sin meritlista. Åren 2009-2022 har hon varit profilerad som HR-ansvarig på Finlands Svenska 4H där hon främst fokuserat på olika utbildnings- och utvecklingsprojekt.

I sitt nya värv som projektledare på ProAgria ÖSL har hon bytt ut 4H-ledare mot producenter, rådgivare och Lantbrukssällskapets nätverk vad gäller själva målgruppen.

– Jag har sadlat om eftersom jag blev erbjuden detta intressanta jobb på ProAgria ÖSL och fick denna möjlighet. Jag finner det här uppdraget utmanande, viktigt och utvecklande, säger hon.

Meira-Pia Lohiluoma betonar att Harriet Sundholm med sin rutin och kompetens kommer att vara en viktig tillgång för ProAgria ÖSL:s projektvärld framöver.

– I praktiken kommer Harriet att vara involverad även i andra projekt. Bland annat är ett personalledningsprojekt för primärproducenter aktuellt som bäst i samarbete med ProAgria Etelä Pohjanmaa. Det eftersträvas bland annat att aktörerna ska bli bättre på såväl självledarskap som personalledning.

– Personalledningsprojektet inkluderar bland annat virtuella kaféer, smågrupper och olika evenemang, säger Harriet Sundholm.

Finansiärer i projektet ”Beredskap i Österbotten” är Aktion Österbotten och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.