Helsingin Mylly, som är Finlands största förädlare av ekologisk havre, är en av deltagarna på Grüne Woche.
– Havre är oerhört trendigt och vi tror att havreboomen kommer att synas mer och mer i Europa. Vi producerar världens bästa havre i Finland och har därför alla chanser att lyckas på exportmarknaden, säger exportchef Azaliya Sungatullina.
Helsingin Mylly har i dag export till över 40 länder och företaget har utvecklat en helt ny produkt för exportmarknaden som går under namnet Overnight Oats. Den ingår i företagets exportvarumärkesserie för konsumenter som går under namnet Helsinki Mills The Nordic Oatventure.
– Produkten Overnight Oats är glutenfri och ekologisk och påminner om Bircher muesli. Man blandar ut en deciliter i en skål yoghurt och tillsätter eventuellt färska bär. Sedan ställer man skålen i kylen övernatten och på morgonen är färskgröten klar att ätas. I vår nya exportserie finns sammanlagt sju olika havreprodukter som alla är ekologiska och glutenfria, berättar Sungatullina.
Stort intresse för ekoprodukter i Tyskland
Intresset för ekologiska produkter är stort i Tyskland, som också är Europas största ekomarknad med en omsättning på över 10 miljarder euro enligt statistik från den tyska specialmässan Biofach och en årlig tillväxt på 2 procent. I Tyskland finns omkring 2.000 affärer som är specialiserade på eko samt omkring 2.000 hälsokostaffärer.
Sungatullina betonar att hållbar utveckling och ekologisk fokus gäller hela produktionen vid Helsingin Mylly.
– Alla våra enheter använder grön el och i och med att biokraftverket vid vår enhet i Vasa producerar värmeenergi ur havreskalsavfall tillverkas alla våra havreflingor och glutenfria produkter till 100 procent utan fossila bränslen.
Alla Helsingin Myllys glutenfria ekoprodukter förpackas i återvinningsbara förpackningsmaterial.