Stipendium1 Okt23 Ct
Hemmanet Ab i Övermark har som ett av fem företag i Finland tilldelats ett stipendium på 10.000 euro. Det känns riktigt bra att vi fick det här stipendiet, säger Kristian Bengts, som är med och gör försök med modeller för klimatkompensation.
Jordbruk

Hemmanet Ab fick
betydande stipendium

För femte gången har Tack till producenten-stipendier delats ut. Hemmanet Ab i Övermark är ett av fem lantbruksföretag som tilldelades stipendiet på 10.000 euro för bland annat utvecklandet av så kallade ekosystemtjänster.

– Det känns riktigt bra att vi fick det här stipendiet. Det är inte bara jag som har jobbat för det här utan också de som ingår i Lykkan och de tjugo pilotgårdar som är delaktiga i olika försök med modeller för klimatkompensation, säger Kristian Bengts, som driver Hemmanet Ab.

I torsdags på KoneAgria-mässan i Tammerfors fick Bengts ta emot ett stipendium på 10.000 euro. Stipendiet heter Tack till producenten och finns till för att olika innovationer på gårdsnivå. I rådet som utser stipendiaterna ingår representanter för K-gruppen, Vaasan Oy, Lantmännen Agro, MTK och ProAgria.

Hemmanet Ab har kalkonuppfödning samt uppfödning av ängskalkoner. Företaget odlar också gräsmattor och Bengts är också också en av delägarna i Lykkan. Det är ett start up-företag som bland annat utvecklar tjänster för kolbindning, -kompensation och nya metoder för att öka den biologiska mångfalden.

Flera viktiga element

Det är i synnerhet för arbetet med att utvärdera dessa så kallade ekosystemtjänster och spridning av information som juryn utsåg Hemmanet till en av fem stipendiater.

– På min egen gård är jag aktivt med och testar olika odlingsmetoder. Bland annat har vi gjort försök med blommande kantzoner för att öka antalet olika insekter. Här samarbetar vi med Åbo universitet och tar prover och gör mätningar. Syftet är att öka den biologiska mångfalden, berättar Bengts.

Förutom att utveckla nya odlingsmetoder för att öka den biologiska mångfalden finns också kolbindning och markhälsa med som viktiga element. En annan central sak är att på vetenskaplig grund kunna påvisa och mäta effekter av metoderna.

– En del av stipendiet kommer att gå till köpa in digitala verktyg som hjälper oss att följa upp vilken effekt åtgärderna har, göra mätningar över tid och där det går att påvisa fördelarna med att idka olika ekosystemtjänster.

Det kan exempelvis handla om att kunna påvisa att förekomsten av olika insekter ökar, att mikroblivet i marken gynnas och att maskar ökar i antal.

– I grunden handlar det om att utveckla metoder för jordbrukare med vilka de kan göra en gärning för klimatet samtidigt som det gynnar odlingen. Det är viktigt att metoderna för mätning och verifiering av klimatåtgärderna är pålitliga, förklarar Bengts.

Försök och misstag

Förutom att odla blommor i kantzoner odlar Bengts fånggrödor. Syftet med dem är att förbättra markhälsan och ha en fungerande växtföljd.

– Jag har gjort olika försök och testar olika blandningar av frön. Jag har också gjort misstag, men lär mig efterhand.

Han berättar att det som driver honom är att jordbruket behöver konkreta klimatåtgärder.

– Jag har fastnat för det här med klimatåtgärder. Som bonde ser jag att vi vinner på att utveckla odlingen och göra den effektivare samtidigt som det gynnar klimatet. Att vi också får tillgång till mätbar data är mycket viktigt, säger han.