Jordbruk Marknad

HKScans resultat för tredje kvartalet en klar besvikelse

HKScan offentliggjorde på onsdagen sin delårsrapport för tredje kvartalet av 2018. Delårsrapporten är en tydlig besvikelse för såväl producenter som aktieägare.

HKScans omsättning är nu 416,2 miljoner euro jämfört med 452,4 euro för motsvarande period i fjol. Det jämförelsebara rörelseresultatet är negativt, -10,1 miljoner euro, medan det för motsvarande period i fjol var 2,7 miljoner euro.

HKScans VD Jari Latvanen:

– Tredje kvartalet och egentligen de tre första kvartalen av 2018 har varit en klar besvikelse för oss. Produktionsenheten för fjäderfä i Raumo har blivit effektivare men startsvårigheterna där belastar fortfarande resultatet. För försäljningens del ser vi också några ljusglimtar i Sverige och Baltikum, säger han.

På längre sikt tror koncernen att just den moderniserade fjäderfäenheten i Raumo kommer att förbättra koncernens konkurrenskraft märkbart. Enheten svarar nu för HKScans totala produktion av fjäderfäkött.

På grund av koncernens dåliga resultat har HKScan följaktligen ett stort tryck på att göra inbesparingar. Tidigare i år slutförde man samarbetsförhandlingar som resulterade i att 165 personer sades upp vilket medför årliga inbesparingar på cirka 7 miljoner euro. I juli lanserade koncernen dessutom ett effektiviseringsprogram som har som mål att uppnå årliga inbesparingar på 40 miljoner euro från och med 2020.