Kummmin3
Henrik Wägar har odlat kummin i sexton år och har goda erfarenheter av grödan. Kostnaderna är inte lika höga som för spannmål och kummin förbättrar också markstrukturen. Numera bearbetar han inte längre jorden efter att kumminet avslutas utan sår spannmål med direktsådd.
Jordbruk

Höga priser – men också många
andra fördelar med kummin

Marknadsutsikterna för finsk kummin är goda. En flerårig gröda som passar bra in i växtföljden och förbättrar markstrukturen. Henrik Wägar i Pörtom har mycket goda erfarenheter av kumminodling som dessutom inte kräver lika stora insatser som spannmål.

Kriget i Ukraina och sanktioner mot Ryssland har gjort att behovet av korianderfrön och kummin kommer att öka. Det meddelade Caraway Finland förra veckan och konstaterar att marknadsutsikterna är goda och efterlyser nu kontraktsodlare.

– Nu är det ett bra läge att satsa på koriander- eller kumminodling. På Caraway Finland erbjuder vi rådgivning och odlingsguider samt utsäde för intresserade kontraktsodlare, sa vd Mark Engelholm i pressmeddelandet.

En som har mycket goda erfarenheter av kumminodling är spannmålsodlaren Henrik Wägar i Pörtom. Han har haft kummin i växtföljden i sexton år och tänker göra det också den här säsongen.

– Jag började odla kummin främst för att kunna sprida ut skördearbetet. Jag äger en stor tork och hanterar stora volymer på hösten och samtidigt ska jag tröska mitt eget. Eftersom kummin tröskas tidigare så underlättades arbetet på hösten. Dessutom kräver kummin inga speciella maskininvesteringar, säger Henrik Wägar.

En annan orsak till att kummin blivit en återkommande gröda i hans repertoar är att priserna har varit högre än på spannmål. Han har också lyckats väl med skördarna.

– En god kumminskörd ligger på 1.000-2.000 kilo per hektar. Och med facit på hand har jag hållit mig däromkring de senaste åren beroende på vädret. En del skiften ger sämre, men räknar jag ut medelskörden har jag kommit upp till de nivåerna som är bra, berättar han.

Höga priser

Nu är spannmålspriserna rekordhöga och var höga redan i höstas, men trots det var det lika lönsamt att odla kummin, menar Wägar.

– Arealstödet för kummin är högre och trots de höga spannmålspriserna i höstas så har jag inte förlorat något på att odla kummin som också troligen kommer att stiga i pris nu.

Caraway Finland har för säsongen 2022 ett grundpris på 800 euro per ton för koriander. Gällande kummin betalas likviden i två rater. Den första raten för fjolårsskörden för kummin är 800 euro per ton och på det tillkommer också en andra rat som utbetalas den 30 juni i år.

– Det slutgiltiga priset för fjolårskummin är ännu inte bestämt och den andra raten bestäms enligt hur försäljningen har gått. Men vi tror på bra kumminpriser framöver, säger Caraway Finlands vd Mark Engelholm.

Bolaget har i nuläget endast 60 procent av den kontraktsareal som skulle behövas.

– Det här gör att utbudet på kummin minskar också i Finland vilket kommer att påverka priset positivt. På grund av detta söker vi fler kontraktsodlare. Det är bara att ta kontakt med oss så gör vi ett odlingskontrakt, säger han.

Förbättrar markstrukturen

Under årens lopp har Wägar också konstaterat många andra fördelar med kummin. En är att den passar bra i växtföljden och efter att växtligheten avslutas har markstrukturen förbättrats.

– Jag anser att vi odlar för ensidigt, vilket bidrar till sämre struktur i åkrarna. Ensidig spannmålsodling kan brytas med exempelvis kummin som är en mångårig gröda som efter att den avslutats lämnar mycket rötter i marken, vilket förbättrar strukturen, förklarar han.

För att illustrera räknar han med 4 miljoner plantor per hektar som lämnar en rotmassa på 15.000 kilo kvar i jorden när växten avslutas efter tre år.

– Med femton ton rotmassa i marken förbättras strukturen avsevärt och jorden luckras upp. På grund av det behöver jag inte bearbeta jorden när jag byter till spannmål utan sår med direktsådd. Den goda strukturen i marken bidrar då till att jag kan nästan halvera gödseln i spannmålen efter kumminodlingen, säger Wägar.

Och fortsätter:

– Jag odlar ingen vall, men kummin kan beskrivas som min träda som dessutom har gett goda skördar och inkomster.

Kummin ger ingen skörd vid insåningsåret då rötterna enbart etablerar sig under första året.

– Det som ytterligare är bra med kummin är att den tål mycket låga temperaturer jämfört med exempelvis höstrybs eller -raps, konstaterar han.

Därefter kan odlaren räkna med skördar två år i rad och i vissa fall också en tredje skörd.

– Förra hösten tröskade jag 40 hektar kummin och en del var första skördeåret och en del andra. Det går att ta en tredje skörd, men det händer rätt sällan utan vanligen avslutar jag efter tredje året med bekämpningsmedel.

Skippar gödslingen

Wägar kommer att behålla kumminarealen på ungefär samma nivå som i fjol. En orsak till det är de enorma kostnadsökningarna på gödsel, andra insatser och bränsle.

– Insatserna i kumminodling är mycket lägre än med spannmål. Kummin ger inte mycket mer skörd trots gödsling och med tanke på att gödselpriset nu är över 1.000 euro så tänker jag inte gödsla för att spara in på kostnaderna. Jag brukar ge en passlig giva, men jag har fina bestånd så jag tror på goda skördar också i år och därför blir det ingen gödsling.

Kummin är också en lämplig gröda nu eftersom torkningstiden är kortare än spannmål.

– I och med att tröskningen sker i början eller mitten av augusti är det varmare och det ger kortare torktid och därmed mindre kostnader.

Just med tanke på kostnaderna är det nu mycket välkommet att ha kummin, konstaterar han.

– Med tanke på de höga kostnaderna nu känns det som att jag slår flera flugor i en smäll med att odla kummin. Förutom kort torktid och ingen gödsling behövs inte heller någon bearbetning utan det enda är tröskningen i höst.

Koriander3
Riktgivande för odling av koriander är att sådden bör ske före Mors dag, det vill säga andra söndagen i maj, på grund av att växtperioden är lång. FOTO: Caraway

Lång växttid för koriander

Henrik Wägar har aldrig provat på att odla koriander, något som Caraway också efterfrågar. Den största orsaken till det är att koriander, som är en ettårig växt, kräver lång växttid, vilket kan vara en utmaning.

– Vissa år, speciellt under kalla somrar med kortare växtsäsong, kan det vara en utmaning att odla koriander. I år tänker jag odla ärter och bondböna som också har likadana utmaningar. Men det är inte uteslutet att jag provar på att odla koriander i framtiden, säger han.

En som däremot odlade koriander för två år sedan är Anton Sten i Borgå.

– Det gick riktigt bra och jag kommer att odla koriander igen, men just nu får jag inte in grödan i min växtföljd, säger Sten.

Riktgivande för odling av koriander är att sådden bör ske före Mors dag, det vill säga andra söndagen i maj, på grund av att växtperioden är lång.

– När jag odlade koriander 2020 sådde jag redan i april, men tittar man ut nu så är det fortfarande snö så i år är det tvivelaktigt om det skulle gå att odla. Men intresse finns att göra nya försök med koriander i framtiden, säger han.