Jordbruk EU

Holländsk protest mot
absurd mjölkpolitik

Bönderna i Nederländerna protesterade på måndagen mot regeringens ”absurda” nitratpolitik. Enligt ett färskt domstolsutslag får korna inte längre gå på bete utan särskilt tillstånd. Följaktligen stannade korna i ladugården den aktuella strejkdagen.

Producentorganisationen LTO och stiftelsen Team Agro NL hade uppmanat bönderna att hålla sina kor inomhus för att understryka sina krav på en förnuftig nitratpolitik. Protestaktionen var avsedd att åskådliggöra de absurda konsekvenserna.

Traditionellt beger sig många stadsbor ut till landet efter helgdagen i slutet av maj. Denna gång skulle korna undantagsvis stanna borta från betet. Enligt LTO blev protestaktionen en stor framgång.

LTO befarar att bönderna snart hotas av stämningar om de saknar tillstånd att föra ut sina kor i hagen. Bönder, medborgare och politiker vill se kor ute på ängen. Det är bra för markerna och naturen, kommenterade LTO-ordföranden Sjaak van der Tak.

Arrangörerna hävdar att den nederländska nitratpolitiken har hamnat i en återvändsgränd. Enligt de senaste domsluten i rätten skulle korna inte längre få släppas på bete utan specialtillstånd. Det går inte an, menar LTO.

Enligt LTO fick demonstrationen berättigad uppmärksamhet. Kampanjen mot tillståndsplikt för bete fick stor uppmärksamhet i press, radio och TV och ett stort antal bilder lades ut på twitter.

En domstol i Overijssel gav nyligen miljöorganisationen Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) och Vereniging Leefmilieu (VL) rätt i ett mål mot provinsen Overijssel. Provinsen måste nu ompröva sin praxis för bete.

LTO befarar att bönderna i framtiden kommer att behöva tillstånd för att hålla sina kor i hagen. De nederländska provinserna och jordbruksministeriet i Haag hade emellertid för två år sedan försäkrat att korna får släppas på bete utan tillstånd.

Enligt LTO har den senaste tidens juridiska dragkamper skapat stor osäkerhet hos tusentals bönder, som inte länge tror på en framtid för sina gårdar. Detta har haft en negativ inverkan på intresset att investera i hållbara lösningar.