Jordbruk

Holländska forskare
utvecklar H5N1-vaccin

Ett forskningsteam i Nederländerna testar för närvarande två vaccin mot fågelinfluensa av den högpatogena typen H5N1. Enligt de preliminära försöken ger vaccinen skydd mot sjukdomssymtom hos värphöns och förhindrar spridning.

Vaccinstudien genomförs vid forskningsavdelningen inom universitetet i Wageningen i samarbete med universitetet i Utrecht. Uppdragsgivare är det nederländska ministeriet för jordbruk, natur och livskvalitet.

Sammanlagt har tre moderna vaccin testats på värphöns som en del av studien. Därutöver prövas en äldre vaccintyp, som är godkänd som tvådosvaccin i Nederländerna. Effektiviteten mot det aktuella influensaviruset är ännu inte klarlagd.

Ett viktigt urvalskriterium för vaccin är deras förmåga att skilja mellan vaccinerade djur och djur som producerar antikroppar som en följd av en infektion med fågelinfluensa. Med de tre aktuella vaccintyperna är detta möjligt.

De utvalda HVT-H5-vaccinen finns redan på vissa marknader eller befinner sig i ett långt framskridet utvecklingsstadium. Effekterna mot infektioner av det HPAI H5N1-virus som härjar i Europa har emellertid ännu inte testats.

Studien tyder på att de båda vaccinen är effektiva under laboratorieförhållanden och förhindrar både insjuknande och spridning av viruset. Enligt forskarna är vaccinen goda kandidater för fortsatt forskning i praktiken.

HVT-H5-vaccin kan ges i ägget eller till dagsgamla kycklingar i kläckeriet. Nu ska forskningen fortsätta på det praktiska planet i fjäderfäfarmer. Det holländska ministeriet för jordbruk, natur och livsmedel har beställt en fältstudie som startar under sommaren.

Det amerikanska jordbruksministeriet testar för närvarande också två vaccin mot fågelinfluensan H5N1. Förhoppningen är att snarast lansera ett verksamt vaccin för kalkoner och slaktkycklingar.

De första preliminära resultaten inväntas redan i maj månad. Om resultaten håller vad de lovat, dröjer det fortfarande mellan 18 till 24 månader innan de respektive vaccinen kommer ut på marknaden.