Geert Wilders
Den nederländska högerpopulisten Geert Wilders presenterar sig som böndernas vän, men det är inte lätt att hänga med i alla argument. FOTO: PW
Jordbruk EU

Hollands högerpartier
vill jobba för bönderna

Efter ett halvt år av mödosamma förhandlingar har fyra högerpartier i Nederländerna enats om en gemensam regeringsbas som ska främja böndernas intressen. Den drivande kraften bakom projektet är den kända nationalisten Geert Wilders.

Förra veckan tillkännagav valets vinnare, Geert Wilders frihetsparti, ett koalitionsavtal med bondepartiet BBB (BoerBurgerBeweging). Till koalitionen anslöt sig dessutom mitten-högerpartiet NSC och folkpartiet för frihet och demokrati VVD.

Det nuvarande ministeriet för jordbruk, natur och livsmedelskvalitet LNV ska enligt ifrågavarande regeringspartier ombildas till ett ministerium för lantbruk, fiskeri, matsäkerhet och natur.

Den nya koalitionen lovar att strömlinjeforma miljöåtgärderna för bönder och avvisar tidigare föreslagna regler som syftade till inskränkningar inom boskapsskötseln. Den aktuella koalitionen går också emot en föreslagen CO2-skatt.

Regeringen aviserar ädla målsättningar i sitt koalitionsavtal. Avtalet ska företräda jordbrukets intressen, trygga den inhemska energi- och gasförsörjningen och anpassa åtgärderna till klimatförändringen. Allt koncentreras under en och samma hatt.

Frångår inte klimatmålen

Geert Wilders mest radikala kampanjkrav har bland annat gått ut på att dra Nederländerna ur klimatavtalet från Paris och stoppa utbyggnaden av vindkraft på land. Men detta återfinns inte i längre i hans koalitionsavtal.

De fyra partierna i koalitionen försäkrar att Nederländerna kommer att hålla fast vid landets internationellt överenskomna klimatmål. Den tillträdande regeringen vill i gengäld ändra på andra mål som tidigare har föreslagits.

Koalitionen vill pruta på miljöbestämmelserna för bönder och avvisar varje förslag till avveckling av boskap eller höjd beskattning av diesel för bönder. Detsamma gäller för en CO2-skatt som den avgående klimatministern hade föreslagit för stora förorenare.

I samband med en presskonferens har Geert Wilders tillförsäkrat Nederländernas bönder och fiskare ett ”tillräckligt” spelrum. Koalitionsavtalet mellan regeringspartierna innehåller ett digert jordbrukskapitel som ska garantera landets jordbruk goda framtidsutsikter.

Koalitionspartierna har enats om en fortsatt reducering av boskapsbestånden och en generell sänkning av gödselmängderna. Kvävepolitiken ska enligt planerna enbart genomföras med metoder som är praktiskt möjliga inom jordbruket.

Jordbruket får bibehålla skattelättnader för diesel. Enligt koalitionsavtalet ska det nederländska ministeriet för jordbruk, natur och livsmedelskvalitet döpas om till ett ministerium för jordbruk, fiske, matsäkerhet och natur.

Regeringens idéer har i princip fått ett positivt mottagande inom den nederländska bondeorganisationen LTO. Koalitionsavtalet anses prioritera matsäkerheten och bygger på en jordbrukspolitisk linje som gynnar landets bönder.

Tummar inte på klimatpolitiken

Avtalet uppges innehålla förslag som LTO länge har lobbat för. Populisterna hävdar att koalitionen mot förmodan inte är ute efter att skrota klimatpolitiken. Förslaget marknadsförs som realistiskt och till alla delar genomförbart.

Som en positiv faktor nämner LTO regeringens erkänsla för behovet av utländsk arbetskraft. LTO-ordföranden Ger Koopmans beskriver regeringens dokument som ett hoppfullt avtal som kan gynna Hollands jordbruk och trädgårdsodling.

Den nederländska jordbruksministern Piet Aderna fortsätter tillsvidare på sin post tills en ny kandidat lanseras. Enligt den tyska jordbrukssajten TopAgrar har möjliga namn redan noterats, bland dem Aalt Dijkhuizen och Bart Kemp.

Dijkhuizen leder det nederländska initiativet Top Sector Agri & Food, som engagerar sig för en innovativ och klimatneutral matproduktion. Bart Kemp leder aktionsgruppen Agractie, som har organiserat talrika holländska bondeprotester mot EU:s jordbrukspolitik.