4B27A80B 20E6 4469 8292 A425Dff1B56D
EU har fastställt stränga kriterier i ett särskilt honungsdirektiv. Men detta har inte hindrat ett omfattande fusk med importerad honung som inte uppfyller normerna. Honung med tillsatt sockersirap importeras och på marknaden finns också förfalskade produkter som blandas med EU-honung av hög kvalitet. FOTO: Finlands Biodlarförening
Landsbygdsnäringar Marknad

Honung som importeras
till EU är oftast förfalskad

Under augusti samlades prover in från honungshyllorna i finländska matbutiker. Då proverna analyserades framgick att den inhemska honungen var äkta, medan det fanns skäl att misstänka att 60 procent av den honung som härstammade från utanför EU var förfalskad. Undersökningen gjordes av den Europeiska föreningen för professionella biodlare, EPBA.

EPBA har under senaste tid rapporterat om falsk honung som allmänt säljs på marknaden i EU. Den falska honungen kommer från länder utanför EU och är ett allvarligt hot såväl för konsumenterna, som för riktiga honungsproducenter.

I undersökningar som EPBA låtit göra har det till exempel visat sig att upp till 80 procent av den honung som finns på butikshyllorna i Tyskland, som helt eller delvis härstammar utanför EU, är förfalskade.

Finländsk honung är äkta kvalitetsvara

Under augusti samlade EPBA in honungsprover också från den finländska marknaden. Den goda nyheten är att all finländsk honung visade sig vara äkta. En dålig nyhet är däremot att över 60 procent av de testade proverna av utländska honungsblandningar gav upphov till misstankar om förfalskning.

Med honungsblandning avses honung som kommer från flera olika länder och som ofta säljs med ursprungsmärkningen ”producerad inom och utanför EU”.

Finlands Biodlarförening står stadigt sida vid sida med övriga professionella biodlare i Europa och vill få bort förfalskningarna från honungsmarknaden också i Finland. Att få bort honungsförfalskningarna från EU-marknaden är fråga om livsmedelssäkerhet, öppna marknader och en rättvis prissättning.

Finlands Bioodlarförening övervakar kvaliteten och ursprunget på den inhemska honungen genom laboratorietester. Testerna har visat att den inhemska honungen är ren och har hög kvalitet.

Konsumenter som köper inhemsk honung kan vara säkra på att de verkligen får äkta honung som producerats i naturen. Dessutom stöder den inhemska biodlingen odlingen av många odlingsväxter och hjälper vilda växter att klara sig.

Förfalskad honung som säljs billigt förvränger marknaden och skapar stora utmaningar för biodlarna. Försäljningen av äkta honung lider och priserna sjunker, vilket försämrar odlarnas utkomst och konkurrensläge på marknaden. Det är väldigt viktigt att myndigheterna raskt vidtar åtgärder för att rätta till situationen.

Ingen har gjort något åt förfalskningarna

Myndigheterna har länge känt till att en stor del av den honung som importeras till EU är förfalskad, men har inte vidtagit åtgärder. Myndigheter i EU undersökte den honung som fanns på marknaden under åren 2021-2022 och resultaten publicerades 2023.

Då framkom att en stor del av den honung som importerades till EU var förfalskad. Analysresultaten från de honungsprover som EPBA samlade in denna sommar visar att förfalskningarna ännu fortsätter och att förfalskade produkter hamnar på butikernas hyllor.

Det finns orsak att fundera på hur mycket medvetenheten om förfalskningarna egentligen påverkar myndigheternas verksamhet, information och marknaden. Näst efter olivolja är honung det mest förfalskade livsmedlet i världen, vilket betyder att problemet är omfattande och allvarligt.

Det är också viktigt för konsumenterna att vara medvetna om att förfalskningar finns på marknaden. Den falska honungen är nämligen inte bara producenternas problem, den kan också orsaka fara för konsumenternas hälsa och i ett större perspektiv också livsmedelsproduktionen.

Om tillräckligt många biodlare lägger ner sin verksamhet på grund av dålig lönsamhet, så minskar nämligen också det pollineringsarbete som bina gör. Därför är det viktigt att kräva noggrannare övervakning av honungsprodukternas ursprung och kvalitet.

Den Europeiska föreningen för professionella biodlare, EPBA, har låtit göra sina honungsundersökningar i Estland med en ny dna-testmetod. Biodlarnas förbund i Finland har höga förväntningar på den här metoden. Organisationen tror att modern och täckande dna-testning kan vara ett effektivt vapen i kampen mot förfalskningar. Övervakning skyddar såväl konsumenter som biodlare i Finland och hela EU.

Föregående