Honungen har nu skördats på många håll i landet. Trots den torra och exceptionellt varma sommaren väntas honungsskörden bli medelmåttig med en genomsnittlig skörd på 40 kilo per bikupa.
– Det finns omkring 60.000 bikupor i Finland, så med en genomsnittlig skörd innebär det en honungsskörd på över 2 miljoner kilo, säger Maritta Martikkala, rådgivare på Finlands Biodlarförening SML.
I år har också många biodlare kunnat skörda honung i flera repriser under säsongen.
– I Finland brukar man vanligtvis skörda allt på en gång i slutet av sommaren, men på grund av värmen har många slungat honung flera gånger under sommaren, säger Stanislav Jas, verksamhetsledare för Finlands Biodlarförening.
Jas konstaterar också att växtperioden gällande till exempel bovete ännu är i full gång. Bovete ger en smakrik och aromatisk honung.
– Eftersom nektarn från olika växter påverkar honungens egenskaper, har honungen olika smak beroende på när och var den är skördad, förklarar Jas.
Ett bra år trots torkan
Biodlaren Hannu Torkkel i Lojo har omkring 200 bisamhällen på 26 olika ställen i Lojo. För närvarande kör han runt under förmiddagarna och samlar in honung och på eftermiddagarna slungas honungen.
Torkkel är lärare till utbildningen, men sade upp sig för 11 år sedan och satsade på honungsproduktion på heltid.
– Det har varit många upp- och nedgångar under åren. För några år sedan tog Varroa-viruset död på nästan alla mina bisamhällen. Då var jag tvungen att jobba i tre år som lärare här på lokala byskolan innan jag byggt upp allt på nytt.
Torkkels senaste investering är ett automatiskt slungsystem av rostfritt stål, som han skaffade i fjol.
– Anläggningen kostade som en liten personbil, men försnabbar arbetet märkbart. Jag orkar inte längre göra allt för hand och jobba överlånga arbetsdagar.
De tre senaste åren har honungsskörden enligt Torkkel varit usel på grund av de kalla somrarna, men i år har det gått bra för honom med skördar på över 40 kilo per samhälle trots den brutala torkan.
Hårt jobb både fysiskt och psykiskt
Hannu Torkkel förhåller sig till sitt arbete med en stor portion humor.
– Rik blir man verkligen inte på det här, det är nog mera en livsstil. Jobbet är både fysiskt och psykiskt tungt och utan en äkta hälft som jobbar som anställd skulle det aldrig gå ihop. Man skall väl vara lite knäpp – jag brukar säga att jag står med båda fötterna stadigt i luften.
Själva arbetet handlar enligt Torkkel mycket om att diska honungskärl.
– Och på sommaren då andra solar sig klär jag mig i overall. Men på vintern då andra jobbar sysslar jag mest med att skida. Jag drar upp mina egna skidspår och skidar så mycket jag kan för att bygga upp konditionen inför sommarsäsongen.
En dröm som Hannu Torkkel har är att det skulle bli möjligt att utbilda sig till biodlare i Finland.
– I dag är alla självlärda och medelåldern för biodlare är kring 60 år, så vi skulle verkligen behöva en utbildningsanstalt och en ny generation biodlare.
Själv har Torkkel lovat sin hustru att lägga av om drygt 10 år då han fyller 65.