Img 1516
Självkänsla, självkännedom och ledarskap är några av de teman Susann Rabb, Lars Losvik, Febe Westerlund och Leif Westerlund tar sig an under Må Bra-dagen för lantbruksföretagare.
Jordbruk

Hoppets kraft lyfts fram
på Må Bra-dagen i Vasa

När tiderna är dystra, kriserna i samhället avlöser varandra och det inte alltid är lätt att se en mening i det arbete man utför, då kan det för många vara lätt att misströsta. Därför har LPA i år valt temat ”Hoppet som kraft!” för Må Bra-dagen för lantbruksföretagare som ordnas den 8 december i Vasa. Ledarskapsexpert Lars Losvik utlovar en inspirationsdag som ska ge energi och skapa en bra känsla.

Självkänsla, självförtroende och gott ledarskap är några genomgående teman under årets Må Bra-dag.

Utöver att anställda vid LPA kommer att presentera aktualiteter består programmet av ledarskapsexpert Lars Losvik som föreläser under rubriken ”Gott ledarskap ger hopp”, medan Leif och Febe Westerlund kommer att hålla sig till temat ”Hoppet ger oss styrka – vågar vi hoppa?”

Susann Rabb, projektarbetare för LPA:s Ta hand om bonden, säger att frågor och funderingar kring ett gott ledarskap kommer att lyftas fram.

– Det är väldigt viktigt – speciellt i dessa tider – att man förmår leda sig själv, vare sig man jobbar på en stor gård eller en liten, menar hon.

Man måste först ta hand om sig själv

Och Lars Losvik kommenterar hur alla är trötta efter flera år av kriser, corona och krig.

– Om man ska orka måste man först ta hand om sig själv och tänka på sin hälsa; äta bra, sova bra och röra på sig, säger han.

Bra relationer och en fungerande kommunikation är A och O för vilken arbetsplats som helst, men i kristider är det lätt hänt att man helt slutar prata med varandra.

– Det är tryggt och motiverande att jobba på ett ställe där saker fungerar, men det är ingen enkel grej, säger Losvik.

Det är många aspekter som hänger ihop, menar han. Det ska vara effektivt, det måste finnas en stolthet i att driva ett jordbruk och över de produkter som produceras. Och så behövs en tro på framtiden.

– Hur man motiverar och stimulerar varandra för att orka kommer att vara min huvudpunkt, säger Losvik. Grundförutsättningen är en stark tro på inhemskt jordbruk.

Och det faktum att krisen i Ukraina visar att vi inte kan lite på någon annan när det gäller livsmedelsproduktion ser Lars Losvik i förlängningen som något positivt för bönderna.

– Vi behöver våra egna inhemska livsmedel och jag tror att människor blir allt mer villiga att betala för dem, säger han.

Våga förändra

Leif och Febe Westerlund som arbetar med par- och familjeterapi samt med arbetshandledning och organisationsutveckling kommer att prata om förändring.

– Att våga ta nya och kanske obekväma beslut kräver en tilltro till att det ska lyckas och en vilja att försöka omfamna förändringar, säger Leif.

– Att förändra saker – och att se saker förändras – kan för många upplevas som tungt och på många gårdar funderar lantbrukarna över hur man ska gå vidare, säger Susann Rabb. Man inser att en typ av förändring behövs, men tvekar inför beslutet.

Oberoende av om man jobbar i par på en gård eller om den ena partnern har sitt huvudsakliga arbete på annat håll, så är bägge parter ändå alltid starkt involverade i arbetet på en bondgård och det är något som lätt kan leda till slitningar inom olika relationer, må så vara inom parförhållandet, inom familjen eller förhållandet till föräldrar och/eller svärföräldrar.

– På många gårdar jobbar flera generationer tillsammans och de möter ofta stora utmaningar om man inte har kommunicerat sina roller tillräckligt tydligt, säger Susann. Man har i princip bara generationsväxlat och inte gett sig tid att reda ut vad var och en ska göra och hur man tillsammans ska gå vidare för att få ett bra resultat.

Ser jag möjligheter eller bara hinder?

Leif Westerlund konstaterar att det ofta ligger mycket affektionsvärde i en gård, något som ibland kan hindra en från att göra förändringar och som försvårar för en att tänka utanför boxen.

– Hur medveten är jag om vad jag vill och om de möjligheter jag har? ponerar han. Ser jag möjligheterna eller ser jag hindren när jag är bunden till något både ekonomiskt och emotionellt?

Hur man ska hitta sin stolthet, självkänsla och självuppfattning kommer att vara en del av Leif och Febe Westerlunds anförande.

Att kunna sätta ord på sina problem gör dem mer hanterbara och det kan i sin tur inverka på ens självkänsla och leda till att man vågar tro på och lyssna till sig själv i stället för att enbart höra på de röster som kommer utifrån.

Som avslutning på dagen bjuds deltagarna på regelrätt och humörhöjande österbottnisk underhållning av Månskensbonden Markus Bergfors som är aktuell med ett nytt album samt Solskensbönderna Roland Engström och Ulf Johansson, aktiva inom Oravais teater och Byarevyn.

– Vi behöver alla glädje i våra liv och på Må Bra-dagen vill vi bidra med både glädje och skratt, summerar Susann Rabb.

Hoppet som kraft!

Må Bra-dagen för lantbruksföretagare ordnas i Vasa den 8 december på Sokos Royal Vaasa. Dagen är kostnadsfri för deltagare och innefattar både frukost och lunch.
Tilläggsinfo: Pia Franzén, telefon 050-5993629, pia.franzen@mela.fi
Märta Strömberg-Nygård, telefon 040-4860909, marta.stromberg-nygard@mela.fi
Susann Rabb, telefon 050-3319056, susann.rabb@mela.fi
Anmälan bör ske senast 15.11 i LPA:s evenemangskalender eller här.