Sommaren 2024 var den tredje sommaren i rad som Marc och Marina Bock har erbjudit en ivoriansk agronomstuderande praktikplats på Marcs gård. I två månader har Hugues Yapo fått lära sig allt han kunnat ta till sig om ekologisk biodling samtidigt som han har fått en introduktion i hur man kan leva och verka på landet i Österbotten.
– Jag har lärt mig massor och det har på alla vis varit en fantastisk praktikperiod, säger han.
Det är i slutet av augusti och Hugues Yapo som studerar till agronom vid L’institut Agro i Montpellier i södra Frankrike, har nu bara några dagar kvar av sin vistelse hos Marc och Marina Bock på deras biodlingsgård i Överpurmo.
Sedan slutet av juni har Hugues bott i ett rum på vinden i torpet där Marcs Gård har sin gårdsbutik, han har ätit alla måltider tillsammans med familjen och utfört alla sorters sysslor som behöver göras på en ekologisk biodlingsgård som innefattar gårdsbutik och gårdsbageri.
Arbetet som praktikanten gör är oavlönat, men kost och logi ingår i avtalet. Det är dealen. Praktikanten är också ålagd att arbeta sju timmar om dagen, fem dagar i veckan.
– Hugues har varit mångsidig och han har tagit sig an alla arbeten vi har att erbjuda, berättar Marina som tillsammans med maken Marc har varit Hugues handledare.
Arbetsuppgifterna har varierat från att jobba ute på fälten med biodling till att slunga honung i livsmedelshallen och baka tårtor i gårdsbageriet samt klippa gräs, plocka bär och städa. Och så har han fått delta i många rekomarknader.
Marina berättar att de upplevelser hon har av att ta emot utländska ungdomar på praktik är enbart positiva och det är något hon helhjärtat kan rekommendera.
– Det ger mer än det tar och vår erfarenhet är att man blir vänner för livet, säger hon. Vi lär oss mycket om deras kultur och de blir som något av en familjemedlem då vi tillbringar så mycket tid tillsammans och jobbar vid sidan av varandra.
– Vi tycker om att ha en praktikant på gården och kommer att fortsätta med det. De som har varit hos oss är duktiga, smarta och skötsamma studeranden och vi har redan aspiranter för kommande sommar.
Kakaoodling och skogsskövling
Hugues Yapo som kommer från Abidjan i Elfenbenskusten påbörjade sina nuvarande studier – ett treårigt internationellt magisterprogram i agronomi och agrifood – i Montpellier senaste höst.
– Vi är 45 stycken i min klass och många av de studerande kommer från andra länder, berättar Hugues.
Efter det första året ska de studerande ut på praktik och eftersom Hugues hade hört gott om Marcs Gård av de studiekamrater som praktiserat här tidigare, sökte han hit som första alternativ.
Att det blev agronomstudier för hans del beror på att han kommer från en familj som har en liten farm på sju hektar där de odlar kakao, banan och kassava.
– Den genomsnittliga kakaoskörden i Elfenbenskusten är 600 kilo per hektar och det är väldigt lågt, säger Hugues. Jag anser att man kan göra bättre ifrån sig eftersom marken är rik och produktiv.
– Det är viktigt för mig att lära mig mer så att jag kan försöka förbättra sådant som inte är bra, fortsätter han. I Elfenbenskusten förstör vi väldigt mycket skog för att kunna odla och den skörd vi får är inte bra jämfört med hurudan den är i Europa och därför har jag valt att försöka lära mig hur man odlar mera hållbart för att kunna bidra till att skogsskövlingen stoppas.
Fatalt virus
Elfenbenskusten och Ghana står tillsammans för mer än hälften av världens kakaoproduktion. På senare tid har det pratats mycket om hur priset på kakaobönor gått upp av olika orsaker, bland annat för att produktionen numera är låg i Elfenbenskusten.
Ett väldigt stort problem som många kakaoodlare drabbas av är en ökad förekomst av CSSVD-viruset ”Cacao Swollen Shoot Virus Disease” som sprids av ullöss (Pseudococcidae).
Det är ett elakt virus som gör att bladen blir röda och fotosyntesen stannar av vilket i sin tur tar död på rötterna och snart är hela plantan död.
Jordbrukarna är med rätta oroliga eftersom viruset är oerhört svårt att bekämpa, när sjukdomen är ett faktum finns ingen annan bot än att hugga ner de smittade träden och plantera nya.
Rent ekonomiskt är CSSVD-viruset en av de mest skadliga sjukdomarna för kakaoträd och det orsakar stora förluster. I Elfenbenskusten har man skövlat stora arealer av kakaoträd genom åren för att försöka bekämpa viruset.
Hugues långsiktiga och yrkesmässiga målsättning är att grunda en jordbruks- och ekonomirådgivningsbyrå för att kunna hjälpa ivorianska bönder att producera produktivt och hållbart, men också för att kunna hjälpa dem med låntagning så att de kan finansiera sina gårdar samtidigt som de går igenom en hållbar förvaltning av sina ekonomiska resurser.
Men innan han återvänder till hemlandet kommer han, efter att studierna är avklarade, att försöka få jobb någonstans i Europa för att tillskansa sig ytterligare arbetserfarenhet.
Och för att återgå till praktiken på Marcs Gård så har den varit verkligt bra.
– Jag trivdes från första stund, säger Hugues. Jag har jobbat mycket vid sidan av Marc som har lärt mig mycket om biodling och jag har alltid fått svar på alla frågor jag ställt.
– Marc och Marina har förhållit sig till mig som om jag vore deras eget barn, det har gjort mig bekväm och har bidragit till att jag har lärt mig mycket. Det är ledsamt att åka härifrån.