Jordbruk EU

I södra Frankrike
sinar dricksvattnet

Frankrike genomlider fortsättningsvis en lång torrperiod utan motstycke. Reserverna med grundvatten har tömts i vidsträckta områden i landets södra delar. Dricksvatten har blivit en veritabel bristvara.

Omkring 40.000 personer är bosatta i de uttorkade områdena. Upp till 200 kommuner måste förse sina invånare med mineralvatten på flaskor eller vattenförsörjning från tankbilar, rapporterar nyhetsbyrån dpa.

Bevattning av åkrar, gräsmattor eller påfyllning av simbassänger är inte att tänka på. All slags slöseri med vatten har belagts med stränga förbud. Grundvattennivån är lägre än vanligt i två tredjedelar av de drabbade områdena.

Jordbrukarna lider värst i den svåra situationen. Enligt experter är vattenbristen bara början på en ny era som beror på det förändrade klimatet. Tillgången på vatten har ställvis minskat med mellan 10 och 40 procent.

Regeringen har nu börjat ransonera vattnet. Samtliga sektorer måste sänka sin vattenförbrukning med tio procent fram till 2030. Fram till 2050 kan vattentillgången minska med mellan 30 och 40 procent.

Omvänt väntas vattenbristen driva upp priset på vatten. Detta kan leda till att mer vatten måste återanvändas. Vinodlarna hör till de stora förlorarna i sammanhanget. Situationen blir mer och mer dramatisk för varje dag som går.

Enligt nyhetsbyråerna befaras ställvis förluster inför vinskörden med upp till 80 procent. Poliser patrullerar i områdena för att kontrollera att sparåtgärderna åtföljs. En del bönder har också anlagt egna bassänger för lagring av vatten.

Åtgärderna har emellertid medfört problem och konflikter i byarna. Miljövårdare och bybor har också drabbat samman, uppger dpa. Häftiga gräl har till och med urartat till våldsamma slagsmål med polisen.