Dsc08268
Skogschefen Oskar Qvarnström (till vänster) och vd Joakim Blom vid Ålands Skogsindustriers anläggning i Godby där virke från Ålands stormskadade skogar nu mäts in tolv timmar per dag.
Skogsbruk

I stormen Alfridas spår:
Åländsk virkesexport till Raumo

De mottagna virkesvolymerna vid Ålands Skogsindustriers anläggning i Godby slog förra veckan åter rekord när skogarna nu rensas upp efter den katastrofala stormen Alfrida.

Men avsättningen är en flaskhals.

– Därför var det bra att företaget i slutet av fjolåret med ett mångårigt avtal återupptog försäljningen av cellulosaflis till Metsä Groups pappersfabrik i Raumo. Där används den åländska råvaran för framställning av armeringsmassa, som är ett jättekraftigt papper, förklarar Ålands Skogsindustriers vd Joakim Blom.

Han säger att Metsä Group har aktiverat sig på inköpssidan sedan den stora massafabriken i Äänekoski togs i bruk för ett par år sedan.

– Men eftersom det har varit en bra vinter för skogsavverkning både i Finland och i Sverige finns det just nu en viss mättnad på marknaden fast vi har två goda kunder.

Sänkta timmerpriser med FSC-premie kvar

För att ”kompensera” för sämre kvalitet på det stormskadade virket har Ålands Skogsindustrier sedan hösten sänkt sina leveranspriser på timmer med två euro per kubikmeter.

Massavedspriset är däremot oförändrat och även premien på 2 euro per kubik för FSC-certifierat timmer är kvar.

– Vårt pris på timmer är fortfarande högre än vid den här tidpunkten i fjol, påpekar företagets skogschef Oskar Qvarnström.

Exakt vilket pris en skogsägare nu kan få för sitt stormskadade virke vill varken Blom eller Qvarnström säga.

– Det beror på certifieringen och många andra faktorer. Exempelvis hur stora omkostnader det blir för avverkning och transport från ett visst skogsskifte.

Dsc08246
Ålands Skogsindustriers vd Joakim Blom, skogschefen Oskar Qvarnström och transportchefen Jörgen Larsson har bråda dagar med att maximera kapaciteten för att ta emot virke efter nyårsstormen Alfridas härjningar.

Satsar nu främst på skogar med timmer

Nyårsstormen Alfrida/Aapeli kan i värsta fall ha vräkt omkull upp emot fem-sex gånger Ålands årliga skogsavverkning, som brukar ligga på drygt 200.000 kubikmeter.

Just nu arbetar Ålands Skogsindustriers personal och alla företagets kontrakterade skogsentreprenörer enbart med att rensa upp stormfällen.

– I första hand jobbar vi med skiften som har mycket timmer och där skogsägarnas ekonomiska förluster riskerar att bli störst, betonar Qvarnström.

Antalet skördare och chaufförer har successivt utökats. Den här veckan arbetade 12 skördare och 20 chaufförer för bolagets räkning. Fler entreprenörer med skördare är på kommande både från finländska fastlandet och från Estland.

– Men det har varit ett krävande jobb att hitta både kompetenta och seriösa externa entreprenörer.

Händerna fulla för inmätningen

Öppettiderna vid virkesmottagningen i Godby har förlängts och pågår tolv timmar i dygnet. Antalet timmerbilar har utökats från fem till sex.

Förra veckans inmätning steg till 7.500 kubikmeter, vilket är drygt 50 procent mer än under normala veckor.

– Det har verkligen varit full fart, säger Jörgen Larsson, som är transportchef och en av företagets tre anställda som mäter in virket och kontrollerar att det inte finns sprickor i timret.

Företagsledningens målsättning är att i år kunna processa nästan dubbelt mera timmer än i fjol då det handlade om totalt 70.000 kubikmeter.

– Nu räknar vi med att nå den volymen redan till midsommar, säger Oskar Qvarnström.

Dsc08288
Många maskiner är igång vid såganläggningen i Godby för att se till att timret som mäts in i det lilla huset till höger blir rätt sorterat.

Många flaskhalsar för produktionsökning

Men det finns flaskhalsar ”lite överallt” som gör att virkeshanteringen på Åland inte kan utökas hur snabbt och hur mycket som helst. Flaskhalsarna kan dessutom förflyttas inom produktionskedjan.

För ett par veckor sedan fick Åland exempelvis massor med snö som fördröjde skördarnas arbete ute i skogarna. Trots hjälp av ”handhuggare” som med motorsåg kapar loss stammarna från rotfällen innan skördarna börjar bearbeta stockarna går arbetet långsammare än när skördarna får kapa stående träd.

– En annan flaskhals är torkningen. Därför tvingas vi nu börja sälja inte bara massaved utan även oförädlat timmer till andra sågverk, förklarar Joakim Blom.

Under mer än 50 år har företaget levererat cellulosaflis nästan enbart till BillerudKorsnäs i Gävle.

– Där har den åländska flisen räckt till 1,2 miljarder mjölktetror per år.

Tillsammans med UPM Kymmene och Walki producerar BillerudKorsnäs också vid Jakobstads massa- och pappersbruk ”världsledande kraft- och säckpapper för livsmedelsförpackningar och bärkassar”.

Gran med markkontakt behåller kvaliteten bättre

Efter det ymniga snöfallet på Åland i början av februari hoppades skogsfolket på blidväder. Det har man enligt Oskar Qvarnström också fått ”till lust och leda”.

– Nu skulle det i stället behövas kyla så att marker och skogsvägar fryser till. Nu när det inte längre finns något snötäcke fryser det på ganska snabbt bara det blir kallt.

Förra veckan hade Ålands Skogsindustrier besök av en professor i virkeslära från Sverige. På basen av erfarenheter från stormen Gudrun berättade han att stormfällda granar som fortfarande har markkontakt klarar sig bra åtminstone under det första året.

– Kvalitetsmässigt syntes det ingen skillnad på granvirke som tagits om hand genast efter stormen och det virke som kom in till sågarna ett år senare, berättar Joakim Blom.

– Tallen är känsligare. En hel del tall kan bli blå och gå förlorad nu i augusti-september, påpekar Oskar Qvarnström.

Någon möjlighet att prioritera tallar finns dock inte i någon större utsträckning i de åländska blandskogarna. Allt virke i ett stormskadat skifte kapas och drivs ut så snabbt som möjligt.

Riskerna för att de stormskadade skogarna ska drabbas av massiva angrepp av granbarkborren är i dagsläget svåra att bedöma.

– Det beror på hur insekterna svärmar i sommar, påpekar Joakim Blom.