Appelodling Frukt Och Barodlarnas Forbund
De första äpplena plockades redan i slutet av juli. Även höstsorterna är redan i lager, och för tillfället plockas det vintersorter på odlingarna. FOTO: Frukt- och Bärodlarnas Förbund
Jordbruk

Inhemska frukter
är bäst oskalade

På fruktodlingarna i Finland plockas nu vinterns vitaminbomber i lager. Vi producerar årligen cirka 7 miljoner kg äpplen, 150 ton päron och en liten mängd plommon till alla fruktälskares glädje, påpekar Frukt- och Bärodlarnas Förbund.

Största delen av skörden säljs som färskfrukt under vintern, men på gårdarna produceras det även inhemsk äppeljuice, sylt och till och med inhemsk äppelcider.

Växtsäsongen har i år varit lång och vädermässigt omväxlande och till och med överraskande. Efter en lång vinter kom våren med fart och termometern visade sommartemperaturer redan i maj.

Blomningen var snabb men pollineringen lyckades bra och frostnätterna var få. Trots den sena starten konstaterades det snart att även fruktsäsongen var tidig.

De första äpplena plockades redan i slutet av juli.

Även höstsorterna är redan i lager, och för tillfället plockas det vintersorter på odlingarna. Skörden fortsätter ända till slutet av oktober.

Jämn skörd från yrkesodlingar

Hemträdgårdarnas äppelskörd har i år varit mycket riklig. På yrkesodlingarna strävar man dock efter en jämn skörd från år till år, både i kvantitet och kvalitet, så variationen i skördemängden är inte lika stor som i hemträdgårdar.

Årets skörd förväntas bli liknande som förra året. Antalet äpplen är något färre, men fruktstorleken är större än förra året.

– En jämn skörd är även bättre för fruktträdet, säger Heidi Wirtanen, verksamhetsledare för Frukt- och Bärodlarnas Förbund.

– Om trädet producerar en mycket stor skörd ett år, är skörden vanligtvis mindre året därpå.

Inhemska äpplen brukar räcka till mars, och så är förväntningen även i år. Äpplena håller sig färska så länge utan några som helst kemiska behandlingar, eftersom många yrkesodlingar använder klimatkontrollerade lager.

Äpplena försluts i moduler, där syret nästan helt avlägsnas. Detta innebär att äpplets andning, och därmed dess åldrande, nästan helt stannar upp.

När modulen öppnas är äpplet lika färskt och gott som då det plockades. Därför är det alltid säkert att äta inhemsk, närproducerad frukt oskalad.