Jordbruk Globalt Opinion

Insändaren:
Lantbruksjournalister protesterar
mot invasionen av Ukraina

Föreningen för finländska jordbruksjournalister och kommunikatörer, Maataloustoimittajat ry, vill uttrycka sin djupa oro för Ukrainas och dess folks säkerhet och framtid. Därigenom vill vi också uttrycka vårt stöd för våra kolleger i Ukraina, vars säkerhet just nu är starkt hotad. Vi anser att Rysslands attack mot Ukraina är helt i strid med internationell rätt. Den är ett brott mot mänskligheten.

Vi vill samtidigt påminna om att många ryssar är emot attacken, som allmänt anses vara följden av landets lednings beslut. Bland annat motsätter sig många ryska journalister attacken offentligt. Till exempel krävde S:t Petersburgs och Leningradregionens journalistförbund i ett ställningstagande den 25 februari ett slut på krigshandlingarna i Ukraina.

Journalisterna påpekar bland annat att Rysslands organ för tillsyn och övervakning av kommunikation och massmedier, Roskomnadzor, har krävt att medierna endast får använda information från officiella ryska källor när de rapporterar om ”Rysslands särskilda militära operation i Ukraina”.

Det är också uppenbart att ukrainska mediers förmåga att verka fritt och självständigt, och därigenom förmedla faktabaserad information, kommer att bli mycket lidande om den ryska invasionen slutar i en ockupation av Ukraina.

I det världsomspännande pressfrihetsindexet World Press Freedom Index 2021 är Ukraina på 97:e plats och Ryssland på 150:e plats. Siffrorna talar för sig själva. Samtidigt påminner vi om att Ryssland också försöker blockera medborgarsamhällets aktiviteter genom att begränsa informationsutbytet i allmänt använda globala sociala medieplattformar.

Attacken har även konsekvenser för ekonomin och för världens livsmedelsförsörjning. Som ett viktigt jordbruksland har Ukraina stor betydelse för livsmedelssäkerheten i många länder. Landet spelar också en mycket viktig roll som producent och exportör av foderråvaror.

I Ukraina borde vårsådden inledas om ett par veckor. Nu finns det dock en risk att stora arealer blir osådda, eftersom det råder brist på både bränsle och konstgödsel, för att inte tala om arbetskraft. Ukrainarna måste nu koncentrera sig på att försvara sitt land.

Dessutom tyder mycket på att priset på gödselmedel som redan blivit dyrare kommer att fortsätta stiga om naturgasexporten till Ukraina och andra håll begränsas eller stoppas till följd av attacken. Naturgas används bland annat för att producera kväve.

Det finns produktiv och bördig svart mylla i Ukraina som skulle behövas nu och i framtiden för att föda den ständigt växande befolkningen på vårt jordklot. Det pågående kriget förstör stora områden med bra jordbruksmark och orsakar även lidande, bland annat för husdjur. Ansvaret för krigets följder i form av en försämrad livsmedelsförsörjning är Rysslands.

Vi vill också påpeka att ukrainare har spelat en viktig roll som jordbruksarbetare i många europeiska länder. Nu när växtsäsongen närmar sig även i norra Europa är risken stor att det uppstår brist på arbetskraft, vilket kan leda till minskad produktion. Många europeiska länder lider sedan tidigare av brist på säsongsarbetskraft som en följd av coronapandemin.

Det är skamligt att Ryssland angriper en suverän stat militärt. Samtidigt tvingas ukrainska mödrar och barn att fly från sina hem.

Detta vansinniga krig måste sluta omedelbart.

Enligt uppdrag av Maataloustoimittjat ry:s styrelse
Michael ”Micke” Godtfredsen