Opinion

Insändaren:
Se över reglerna för skyddsjakt!

Med anledning av att en mjölkko dödades av varg i Pedersöre, och vad som hände sedan, ifrågasätter jag om rovdjurspolitiken är förenlig med människors rättsuppfattning.

En varg tog livet av en mjölkko 180 meter från närmaste bostadshus. Bredvid en väg där människor promenerar varje dag. Avståndet till skolan är endast 800 meter. Jag som alla andra, trodde det här var ett klart fall. Polisen kommer och beordrar att vargen ska avlivas.

Så var dock inte fallet. Eftersom det var över 100 meter från närmaste bostadshus, kommer inte polisen på plats, och vargen får inte jagas. Jag ifrågasätter att avståndet kan vara så kort som 100 meter som villkor för skyddsjakt.

En ny ladugård får inte byggas närmare än 400 meter från bostadshus. Enligt jaktlagen får man inte jaga djur närmare än 150 meter från bostadshus. För vargen verkar gälla 100 meter.

De här metergränserna strider mot människors rättsuppfattning. Jag uppmanar våra riksdagsledamöter att se över reglerna för skyddsjakt. De bör vara samstämmiga med människors rättsuppfattning.

Niclas Sjöskog
Pedersöre