Vid Djurstallet 1
Albert Collin och Julia Hakkarainen trivs med att studera vid Axxells naturbruksenhet i Kimito. Till deras utbildning hör bland annat att sköta djuren i Brusabys djurstall.
Tema

Intresset för lantbruket
förde dem till Axxell Brusaby

Julia Hakkarainen och Albert Collin studerar till landsbygdsföretagare vid Axxells naturbruksenhet Brusaby i Kimitoön. För dem var Axxells naturbruksenhet ett naturligt val när det gällde att bestämma sig för vad man ska göra efter grundskolan och senare skaffa sig ett framtida yrke. Intresset för lantbruk, djur och natur förde dem till Brusaby.

Julia Hakkarainen och Albert Collin är båda uppvuxna på landet, Hakkarainen på en gård i Björkboda i Kimitoön och Collin kommer från en gård på Skåldö i Ekenäs skärgård.

– Jag har alltid varit intresserad av lantbruk och skogsbruk, säger Collin.

De gillar friheten med att jobba på en gård.

– Då får man själv bestämma över vad man gör, säger Hakkarainen.

Det är inte ovanligt att intresset för lantbruk och lantbruksutbildning går vidare från generation till generation. Så är också fallet i fråga om Collin och Hakkarainen.

Båda har familjemedlemmar som gått lantbruksutbildningen vid Brusaby. Collins far har gått där liksom Hakkarainens morfar. Hennes morfar har dessutom varit lärare vid Brusaby.

– Han har lovat att jag får ta över hans gård när jag blivit klar med studierna, säger Hakkarainen, som studerar första året vid den 2,5 år långa utbildningen.

Collin är redan inne på andra året.

YH-leden till Novia i Ekenäs lockar

Lantbrukets kostnadskris och gårdarnas sjunkande lönsamhet har inte påverkat deras val av utbildning.

Båda tänker studera vidare till agrolog vid yrkeshögskolan Novia i Ekenäs och har valt att gå den så kallade YH-leden vid Brusaby. YH-leden är en studiestig som möjliggör en smidig övergång till fortsatta studier vid Novia.

– Agrologutbildningen är en bredare utbildning som erbjuder fler jobbmöjligheter. Det gör att man inte är beroende av enbart inkomsterna från gården, säger Collin.

Som andra årets studerande har han tack vare YH-leden möjlighet att börja studera vid Novia redan i höst och kombinera yrkesstudierna med högskolestudier. Med studier vid yrkeshögskolan under hösten och en examen från Axxell kan han sedan söka till Novia och bli antagen som examensstuderande utan att behöva delta i urvalsprov.

– På det viset vinner man ett år, det är en fördel, säger Collin, som jagar mårdhund på fritiden.

Ida Fredriksson som är examenshandledare vid Brusaby säger att YH-leden har blivit ett attraktivt alternativ för de studerande. Av de tolv andra årets studerande som i dag studerar till landsbygdsföretagare är fyra på väg till Novia via YH-leden hösten 2023.

Brusabykvartett
Examenshandledare Ida Fredriksson och enhetschef Tomas Björkroth (i bakgrunden) tillsammans med studerandena Albert Collin och Julia Hakkarainen.

Möjlighet till valbara examensdelar

Studierna till landsbygdsföretagare omfattar 180 kompetenspoäng. De gemensamma ämnena omfattar 35 kompetenspoäng och de yrkesinriktade ämnena 145 kompetenspoäng. En del av dem är valbara examensdelar.

– Vi strävar till att studerande ska kunna komponera sina egna studier via valbara examensdelar, säger Fredriksson.

Julia Hakkarainen har passat på tillfället och valt en examensdel som ger henne ett kompetensbevis för transport av hästar.

– Det passar mig bra eftersom jag har en egen häst, säger hon.

Men för tillfället står växtodlingsplanering och maskinservice på läsordningen lagom inför kommande vårbruk. I utbildningen till landsbygdsföretagare ingår grunderna i gårdsskötsel såsom växtodling, användning av traktor och maskiner, skötsel av husdjur och skog samt företagande och ekonomi.

I Brusabys djurstall finns för tillfället cirka 100 nötdjur. Av dem är cirka 20 köttdjur av rasen Hereford medan övriga är kalvar till mjölkkor.

Inom djurhållningen samarbetar naturbruksenheten med företaget Maitohuhta, en stor mjölkproducent i Bjärnå. Brusaby köper kalvar av företaget, föder upp dem och säljer dem tillbaka som dräktiga kvigor. Hos Maitohuhta lär sig de studerande också att mjölka kor.

Brusaby har för tillfället 80 studerande som studerar till grundexamen. Inom denna kategori, där studerandena antas enbart genom den gemensamma elevantagningen på våren, kan man studera till landsbygdsföretagare, skogsarbetare och djurskötare.

Svenskspråkig utbildning av ridlärare planeras

Utöver utbildningarna i grundexamen erbjuder naturbruksenheten ett flertal utbildningar som leder till yrkesexamen bland annat viltvårdare, vildmarksguide och naturfotograf. Vuxenutbildningarna har cirka 290 studerande.

I höst planerar man att starta en svenskspråkig ridlärarutbildning vid Brusaby. Sedan tidigare kan man utbilda sig till ridinstruktör som är en grundexamen. Men möjligheten att utbilda sig till ridlärare har inte funnits på ett tag.

Nu ska det bli ändring på den saken, ansökan öppnas i vår.

– Vi har fått förfrågningar från arbetsmarknaden. Det är brist på behöriga svenskspråkiga ridlärare, säger Fredriksson.

Naturbruksenhetens chef Tomas Björkroth ser positivt på Brusabys framtid. Han räknar med att utbildningarna kommer att locka studerande också i fortsättningen.

– Intresset för naturbruk har ökat på sistone. Dessutom är jord- och skogsbruket och vår livsmedelsproduktion ständigt på tapeten. Det gör att intresset håller i sig, säger Björkroth.

Att naturbruksenheten väcker intresse hos många visade inte minst öppet hus-evenemanget som ordnades nyligen. Evenemanget lockade omkring 800 besökare från Åboland och Nyland.