Osl 20220329 143438
Vöråbon Isabella Krooks, agrolog till utbildningen, har gjort sina första arbetsveckor som ekonomirådgivare och lönsamhetsbokförare på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.
Jordbruk

Isabella Krooks nytt ansikte i ÖSL

Isabella Krooks har tillträtt som ekonomirådgivare på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap i början av mars. Lönsamhetsbokföring är hennes gebit och hon trivs väl med uppgiften.

För Vöråbon Isabella Krooks har det med tanke på hennes personliga bakgrund alltid varit självklart att ta sikte på en framtida yrkeskarriär inom jordbruksvärlden.

– Jag är uppvuxen i en familj med svinfarmning och spannmålsodling på schemat. Först utbildade jag mig till landsbygdsföretagare på Lannäslundskolan Optima. Därefter har jag studerat vidare till agrolog. Jag har fram till våren 2021 tillbringat tre år i helfinsk miljö på yrkeshögskolan SEAMK i Seinäjoki. Utbildningen var inledningsvis placerad i Ilmola så jag har i praktiken hunnit bo på flera finskösterbottniska orter.

– Jag har kunnat förkovra mig i det finska språket. Det har rentav känts enklare och mera praktiskt att skriva prov på finska. Svenskan använde jag de facto i ett enda prov under hela studietiden, berättar Isabella.

Har i huvudsak arbetat på distans i början

Sedan början av mars är Isabella Krooks knuten till Pro Agria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap. Hon är verksam som ekonomirådgivare med lönsamhetsbokföring som specialområde.

– I början har det varit distansarbete till största delen. Jag är bosatt i Vörå där jag har tillgång till ett hemmakontor. En gång i veckan är jag stationerad på Vasa-kontoret.

– Jag har också hunnit med något enstaka konkret gårdsbesök på fältet under de första veckorna, tillägger Isabella.

För Isabella Krooks del gäller det att analysera aktuell information från jordbrukare och se över det gångna produktionsåret för att kunna göra lönsamhets-bokföringsarbeten utifrån erhållna siffror och kalkyler.

– Det är fråga om ett säsongsbetonat jobb som är mest intensivt under våren och sommaren. Gårdarna brukar bli klara med sina redovisningar på våren. Jag samlar bland annat in information om enheters lagerhållning och produktionsresultat.

– Via lönsamhetsbokföringen genereras en rad nyckeltal med vilka en produktionsgård vid behov kan jämföra sig med andra gårdar. Jag skickar den erhållna informationen till Naturresursinstitutet. Det handlar i praktiken om fakta som både Finland och EU kan tillägna sig, säger Isabella.

Pressad lönsamhet

Jordbrukets lönsamhet är ett känsligt och inflammerat ämne i dessa tider då många aktörer kämpar i hård motvind på grund av allt högre energi- och produktionskostnader och andra slags ekonomiska utmaningar.

– Det är absolut en svår fråga att tackla. Världsmarknaden och kriget i Ukraina inverkar mycket på den aktuella utvecklingen. Kanske kunde producenter exempelvis fundera mera på sina val av odlingsgrödor. Mera samarbete inom jordbruksvärlden skulle också också vara önskvärt, säger Isabella.

Framöver siktar Isabella Krooks på att kunna delta i möten eller andra sociala tillställningar i landskapet för att bli mera känd i den österbottniska jordbruksvärlden. Hon använder sig också av sociala medier och andra kanaler i sitt arbete.

– Jag trivs med det här jobbet och tycker det är roligt. Målet är att kunna utvecklas i fortsättningen. Jag vill gärna ha en mera vägledande och konsulterande roll i samband med lönsamhetsbokföringen.

– Och jag tar gärna mot mera jobb. Slå gärna en signal till mig! Den här servicen är dessutom helt kostnadsfri för jordbrukarna, tillägger Isabella i samma veva.