Jordbruk EU

Italien förbjuder köttimitationer
av cellkulturer och insektmjöl

Italien förbjuder försäljning och tillredning av syntetiska livsmedel som köttimitationer och analog ost, oavsett EU-kommissionens anvisningar. Insektsmjöl inkluderas likaså i förteckningen över förbjudna ingredienser.

I Italien högaktas det inhemska köket av tradition. Italienarna har till och med nominerat sitt kök jämte gastronomitraditioner för Unescos lista för immateriella kulturarv. Kandidaturen har godkänts av kulturminister Gennaro Sangiuliano.

Mot den bakgrunden har italienarna givetvis mindre förståelse för EU:s planer att tillåta insektsmjöl och protein i reagensglas som officiella livsmedel. I Italien är och förblir livsmedel producerat av bönder ett heligt område som ska behandlas med värdighet.

Följaktligen har den ansvariga jordbruksministern Francesco Lollobrigida lagt fram ett officiellt lagförslag som förbjuder framställning och försäljning av syntetiska livsmedel. Förbudet gäller också livsmedel från cellkulturer.

Enligt nyhetssajten stol.it ska brott mot ifrågavarande lagstiftning sanktioneras med böter från 10.000 euro ända upp till 60.000 euro. Producentorganisationen Coldiretti stöder givetvis aktionen, eftersom syftet är att skydda inhemska matprodukter.

Insektsmjöl ska bannlysas i livsmedel. Trots grönt ljus från EU-kommissionens sida, förbjuder den italienska regeringen användningen av insektsmjöl vid tillredning av bestämda italienska traditionsrätter som pasta och pizza.

Hos övriga produkter räcker det med en varning på förpackningen att burken innehåller insektsmjöl. I butikerna ska produkter av denna kategori ställas på separata hyllor och kännetecknas med skriftliga etiketter.

Av etiketten ska innehållet klart och tydligt beskrivas, jämte en noggrann ursprungsbeteckning. Köparen varnas för att ifrågavarande produkter kan innehålla allergiframkallande musslor eller skaldjur.

För ändamålet har de italienska bönderna tagit initiativet till en petition mot syntetiska livsmedel, som under en kort tid genererade en halv miljon underskrifter. Enligt Coldiretti slösar syntetiska produkter allt för mycket vatten.