Jordbruk EU

Italiensk minister hävdar:
EU-kommissionär ville
ödelägga EU:s jordbruk

EU:s förra klimatkommissionär Frans Timmermans försökte utan tvivel ödelägga det europeiska jordbruket. Det hävdar Italiens jordbruksminister Francesco Lollobrigida som nyligen aktualiserade frågan under en diskussion i Italien.

Frans Timmermans var en omstridd klimatkommissionär i Bryssel mellan åren 2019 och 2023. Han arbetade ivrigt för ett grönt europeiskt jordbruk tills han avgick på egen begäran för att delta i valrörelsen i sitt hemland Nederländerna.

Timmermans satt flera år i kommissionens presidium och gestaltade aktivt EU:s klimatpolitik, till miljövännernas glädje och många jordbrukares förtvivlan. Timmermans var ökänd för radikala planer för nästa europeiska jordbrukspolitik.

EU:s bönder skakade inte sällan på huvudet inför Timmermans gröna idéer. I Tyskland gick han under benämningen ”böndernas skräck”. Frans Timmermans betraktades som en röd duk för många bönder i EU i samband med lanseringen av den gröna given.

Efter hans avgång från kommissionen har tongångarna i Bryssel märkbart lugnat ned sig men Timmermans lämnar fortfarande ett gropigt vågsvall efter sig. Den kanske häftigaste kritiken levereras från Italien.

Italiens jordbruksminister Francesco Lollobrigida sparade inte på kritiken under en paneldiskussion som nyligen arrangerades på en matmässa i Parma, arrangerad av den stora och starka italienska bondelobbyn Coldiretti.

Lollobrigida medger att Timmermans var en smart och aktiv figur på sin post i Bryssel. Den italienska jordbruksministern passade ändå på att slå till med en ordentlig bredsida mot den förra EU-kommissionären, noterar tidskriften Politico.

Provokationer mot bönderna?

Lollobrigida hävdar att Timmermans var en EU-teknokrat som appellerade till miljörörelsen med radikala idéer för att provocera bönderna. Lollobrigida betraktar Timmermans som en nationalist som försöker bromsa jordbruket för att gynna sitt eget hemland.

Enligt minister Lollobrigida representerar Timmermans en liten nation som profiterar på importen av livsmedel till Europa via Rotterdam. Om EU ytterligare skulle dra ned sin inhemska matproduktion, borde ännu mer mat importeras via Rotterdam.

Så gick det till i Europa under perioden mellan 1600-talet och 1750, då Nederländerna byggde upp ett imperium med det ostindiska kompaniet. Timmermans plan var att tjäna Nederländernas intressen framom Europa, hävdar Lollobrigida.