SLC - P059349 545772
Wojciechowski föreslår fördubblad agrarbudget

EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski klagar över bristande anslag för jordbruket. Det finns hål i alla hörn men inga pengar att stoppa dem med. Med rätta borde hela CAP-budgeten fördubblas.

SLC - 295952250 419491173549621 341587477197086943 N
Fortsättningen har tryggats för spannmål via Svarta havet

Ukraina kan fortsätta att exportera spannmål via Svarta havet. Ryssland, Ukraina, FN och Turkiet enades senaste fredag om en förlängning av avtalet med 120 dagar. Det gamla avtalet skulle ha löpt ut den 19 november.

LPA slutar använda Suomi.fi-tjänsten

I början av juni i år tog LPA i bruk tjänsten Suomi.fi för brev, beslut och fakturor, men på grund av kundresponsen har LPA beslutat att inte längre använda tjänsten från och med 15.11.2022.

NÄLKÄ23-övningen ska öka beredskapen

Den regionala beredskapen ska öka genom övningen NÄLKÄ23 nästa år, uppger Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté, som sammanträtt för fjärde gången under hösten.

SLC - H M 2 Mansikka Vk18
Förfalskning av ursprungslandet för färska bär utreddes

Inom livsmedelstillsynen har det årligen framkommit misstankar om förfalskning av bärens ursprung i detaljhandelsskedet. För att utreda fenomenet genomförde Livsmedelsverket, Tullen och kommunernas livsmedelstillsynsmyndigheter sommaren 2022 en gemensam intensifierad tillsyn över import och försäljning av färska bär, meddelar Livsmedelsverket.

Proposition om ändring av livsmedelsmarknadslagen lämnades till riksdagen

Regeringen har godkänt en proposition med förslag till lag om ändring av livsmedelsmarknadslagen. Syftet med propositionen är att främja livsmedelsmarknadens funktion och att trygga ställningen för de aktörer som har den svagaste ställningen i livsmedelskedjan, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Soilmonitor2
Minisensorer i åkern varnar för övergödning

Forskare vid universitetet i Kiel utvecklar utvecklar som bäst ett mätinstrument som dygnet runt registrerar relevanta näringsämnen i åkern. Resultaten levereras till bonden i realtid.

SLC - Lpx 00159866
Tyska djurbönder stormar mot överdrivna EU-planer

EU-kommissionen vill klassificera stora djurgårdar med 150 kor eller 500 grisar som industrianläggningar med skärpta utsläppsregler. Förslaget har fått tyska nöt- och grisbönder att gå i taket av ilska.

SLC - Newzealand Beef Lamb 314548930
Nya Zeeland inför skatt på nötboskap

Nya Zeeland kommer att införa en ”rapskatt” för nötkreatur. Emissionerna härstammar till största delen från landets boskap, som betecknas som ett av de svåraste miljöproblemen. Skatten riktar sig därför mot nötboskapen.

Glyfosatbeslutet blir igen kommissionens huvudvärk

EU-ländernas representanter lyckades inte enas om en temporär lösning om ett förlängt tillstånd för glyfosat. Nu väntas kommissionen igen en gång förlänga tillståndet för ett år framåt.

SLC - Satellit
Vipu-mobiili verktyg för satellitövervakning och utökad digitaliserin

Från och med nästa år kommer Livsmedelsverkets monitoreringsapplikation Vipu-mobiili att tas i allmänt bruk. Appen skall i framtiden bli en direkt kanal mellan odlaren och myndigheterna.

SLC - Notregistret
Fortfarande många problem med nötregistret och Min Gård

Många användare har fortfarande problem med tjänsten Min gård och det nya nötkreatursregistret. Det har blivit bättre, men mjölk- och köttproducenter retar sig på att synkroniseringen mellan de båda systemen inte fungerar optimalt.