SLC - Notregistret2
”Systemen krånglar – men det har blivit bättre”

Livsmedelsverket och Mtech Digital Solutions är medvetna om att det finns en tröghet mellan nötkreatursregistret och Min Gård. Trots att de båda systemen haltar stundvis är risken för att uppgifter inte skulle överföras mellan de båda systemen mycket liten.

SLC:s styrelse: Marknaden måste reagera – mera stöd kompenserar inte höjda kostnader

SLC:s styrelse diskuterade vid sitt möte i måndags en rad lantbrukspolitiska frågor. Bland annat kom det tydligt fram att det extra stödpaket till jordbruket på 200-300 miljoner som regeringen förhandlar om som bäst inte räcker till för att lösa jordbrukets kostnadskris.

SLC - Inhemsk Produktion
Finländarna är starkt för att produktion av inhemsk mat stöds

Av finländarna anser nästan nio av tio, mer exakt 88 procent, att produktionen av inhemsk mat bör stödjas, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Resultaten framgår av en enkätundersökning som jord- och skogsbruksministeriet beställt av Kantar Public. Undersökningen besvarades av 1.004 personer mellan den 14 och 20 oktober 2022.

SLC - Potatislager2022
Normala lagermängder för matpotatis – men hållbarheten osäker

I mitten av oktober uppgick mängden mat- och industrimatpotatis i gårdarnas lager till 189 miljoner kilo. Mängden matpotatis uppgick till 159 miljoner kilo. Lagermängderna är åter på normal nivå efter den misslyckade skörden i fjol höstas, meddelar Naturresursinstitutet.

SLC - Tritom Kaaviokuva V1
Ny datatjänst vill sammanföra all information inom jordbruksbranschen

Förra veckan presenterades en ny datatjänst som vill optimera jordbrukssektorn. I en nära framtid skall alla maskiner, tjänster, företag och aktörer kommunicera med varandra.

SLC - Slc Fullmaktige28112017 10
Minister Blomqvists ord till agrologstuderande: ”Ni behövs!”

Under SLC:s agrologseminarium förra veckan talade minister Thomas Blomqvist till de samlade studerandena. Enligt Blomqvist är det pågående brytningsskedet svårt, men det betyder samtidigt att unga agrologer behövs i framtiden.

SLC - Snack3
Vindkraft på tapeten när första bondesnacket på tre år ordnades

Efter en paus på tre år ordnar ÖSP:s lokavdelningar bondesnack igen. Först ut var snacket i Terjärv som hade vindkraft som tema. För- och nackdelar presenterades i en debatt som var livlig – men sansad.

Storskalig solenergi på Åland med biodling och betande får

Ålands första storskaliga energipark som anläggs på gammal sjöbotten nära Mariehamns flygstation får samtidigt starkt fokus på biologisk mångfald med hjälp av biodling och betande får. I samarbete med biltillverkaren Hyundai finländska generalagent byggs dessutom en fullskalig vätgasstation för både personbilar och tung trafik.

SLC - Beta1
Familjen Hoijar hittade största sockerbetan - igen

År 2020 år vann familjen Hoijar den första sockerbetstävlingen som utlystes av ÖSP:s sockerbetsutskott. I den tredje upplagan av tävlingen blev det seger igen med en sockerbeta på hela 8,1 kilo.

SLC - 5696669325 B291480Eb6 O
Italienska maffian kapade 5,5 miljoner euro i CAP-stöd

En omfattande rättsprocess om bedrägerier och missbruk av CAP-stöd har avslutats i Italien. Av ursprungligen 101 misstänkta personer har 91 personer dömts till sammanlagt 660 års frihetsstraff. Värdet av skadorna beräknas till 5,5 miljoner euro.

SLC - 20221101 133520 1
Solpaneler eller en vedpanna kan sänka energikostnader

Satsningar på solpaneler. Förmånligare användning av spannmålstorkar och vedpannor. Upplägget var brokigt då bioenergirådgivaren Fredrik Ek höll den virtuella föreläsningen ”Energioptimera ditt lantbruksföretag”.

SLC - Img 6481
Dikor kan bli mannekänger för virtuella halsband

Fårfarmaren Kajsa Sundberg i Geta och Mikael Pellas som har dikor i Finström lånar ut betesdjur när Ålands Hushållningssällskap nästa år vill visa hur virtuella halsband fungerar under åländska förhållanden.