Boskapsgårdars arbete för naturens mångfald var Finlands bästa landskapsprojekt

Föreningen ProAgria Etelä-Suomi ry:s nätverk ”Lumolaidun” har utsetts till Finlands bästa landskapsprojekt 2022. Pristagarna kombinerar skötsel av värdefulla landskap med bevarande av naturens mångfald. Till nätverket Lumolaidun hör åtta boskapsgårdar i Birkaland med värdefulla vårdbiotoper som boskapen sköter genom betesgång. Vårdbiotoperna är hotade naturtyper, meddelar Miljöministeriet i ett pressmeddelande.

SLC - Kolneu1
Producenterna måste med när Valio tar sikte på kolneutral mjölk

Odlingsmässigt görs mycket rätt på Valios mjölkgårdar för att minska kolavtrycket. Men det finns alltid någonting att förbättra för att gårdarna ska bli kolinlagrande. Ett viktigt första steg förutom kunskap är att få alla med i resan mot koldioxidneutral mjölk 2035.

SLC - Lpx 00158475
EU-länderna får stöda jordbruket via krisreserven

Medlemsländerna får utnyttja medel ur EU:s krisreserv för att hjälpa bönder som drabbas av höga insatskostnader för gödsel. Det lovade agrarkommissionär Janusz Wojciechowski på onsdagen.

SLC - 126202252515 Amisaaa
FAO:s matprisindex förblev stabilt i oktober

Enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO har de globala matpriserna stabiliserats. I oktober månad har priserna i medeltal förblivit oförändrade. Spannmålen har blivit dyrare, men i gengäld har priserna inom andra produktgrupper backat något.

EU enades om att Finland ska halvera utsläppen

EU-länderna, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen nådde sent på tisdag kväll en preliminär överenskommelse om en ny ansvarsfördelning i fråga om EU:s klimatmål till 2030 inom de sektorer som inte omfattas av utsläppshandeln, uppger Miljöministeriet. EU:s gemensamma utsläppsminskningsmål för ansvarsfördelningssektorn 2030 skärps från 30 procent till 40 procent.

SLC - Framtidsodlarna Hager
En hög kvalitet på grovfodret lägger grunden för en både ekonomiskt och ekologiskt hållbar produktion

John Häger i Kovjoki har blivit känd för att ha en hög mjölkproduktion per ko. En nyckel till framgången är det mjölkdrivande grovfodret. Den höga produktionen leder i sin tur till att han har fått ner utsläppen per producerad liter. I det här avsnittet av podcasten Framtidsodlarna är det fokus på hållbar mjölkproduktion och på målet att mjölkproduktionen ska vara koldioxidneutral år 2035.

Gödselpriset vacklar på agrarmarknaderna

Priset på gödsel har fallit på världsmarknaderna. Gaspriset har sjunkit och därmed också gödseltillverkarnas produktionskostnader. Jordbrukarna fortsätter att vara återhållsamma med sina inköp av gödsel, vilket i sin tur sätter press på industrin.

Finland medverkar vid transport av ukrainsk spannmål

Finland ska stödja Världslivsmedelsprogrammet WFP:s spannmålsfartygs resa från Ukraina till Somalia, uppger Utrikesministeriet.

Stöd betalas ut i november

I november betalar Livsmedelsverket ut förskotten på de miljöersättningar och ersättningar för djurens välbefinnande samt de nationella åkerstöden som gårdarna ansökte om våren 2022.

OECD:s agrarministrar diskuterade subventioner

Jordbruksministrarna från 48 OECD-länder möttes senaste vecka i Paris för att bland annat diskutera frågor kring global matsäkerhet och en hållbar matproduktion. Ett viktigt tema var också subventioner.

SLC - Lonsamhet 2022
Kostnaderna minskar jordbrukets lönsamhet

Enligt en uppdaterad prognos från Naturresursinstitutet i Finland (Luke) räcker inte ökningen av producentpriserna till för att täcka den lönsamhetskris som orsakats av stigande kostnader.

Utredning ska förbättra tillgången på veterinärer

Undervisnings- och kulturministeriet har beslutat att tillsätta ett utredningsprojekt som gäller veterinärutbildningen. Tyngdpunkten i utredningen ligger på att förbättra tillgången på produktionsveterinärer och tillsynsveterinärer.