SLC - Okonjo Ag 24Oct22 Lg
WTO-chefen efterlyser reformer inom agrarhandeln

De globala marknaderna för livsmedel och andra agrarprodukter fungerar inte tillfredsställande. Regelverken är ineffektiva och måste reformeras, fastslår världshandelsorganisationen WTO och dess chef Ngozi Okonjo-Iweala.

SLC - Lpx 00126102
Ryssland deltar igen i avtalet om spannmål

Ryssland har igen gått med på att delta i avtalet om export av spannmål från Ukraina via Svarta havet. Det meddelade det ryska försvarsministeriet på onsdagen. Senaste veckoslut stoppade Ryssland sin medverkan i avtalet.

SLC - 211213 Agrarrat Bruessel 1
Tyskland försöker stoppa långa djurtransporter

Tysklands jordbruksminister Cem Özdemir har inlett en kampanj med målet att förbjuda långa och plågsamma djurtransporter i den europeiska unionen. Arbetet går emellertid långsamt. Det är fortfarande svårt att föra allvarliga diskussioner kring temat.

Presidentbyte i Brasilien blir ny chans för Mercosur

Brasilien har valt ny president. Vänsterns kandidat Luiz Inácio Lula da Silva segrade knappt över den sittande presidenten Jair Bolsonaro. Valet av Lula ger EU nytt hopp för ett samarbete med den sydamerikanska tullunionen Mercosur.

SLC - Img 1516
Hoppets kraft lyfts fram på Må Bra-dagen i Vasa

När tiderna är dystra, kriserna i samhället avlöser varandra och det inte alltid är lätt att se en mening i det arbete man utför, då kan det för många vara lätt att misströsta. Därför har LPA i år valt temat ”Hoppet som kraft!” för Må Bra-dagen för lantbruksföretagare som ordnas den 8 december i Vasa. Ledarskapsexpert Lars Losvik utlovar en inspirationsdag som ska ge energi och skapa en bra känsla.

SLC - Maakimalainen Mikko Kuussaari
Pollinerarna tillför jordbruket 50 miljoner euro per år

Pollinerarna tillför det finländska jordbruket 50 miljoner euro per år. Detta framgår av en färsk rapport baserad på projektet ”Populationsutveckling hos pollinerare, övervakning och ekonomiskt värde av insektspollinering i Finland” (pölyhyöty) som genomfördes 2019-2022.

SLC - Cara6
Prisbelönad olja kan öka efterfrågan på kummin

Nyligen vann Nordic Caraway ett innovationspris för kumminolja som tillsats i djurfoder. Detta användningsområde kan på sikt öka efterfrågan av finsk kummin. Årets skörd av kummin ser ut att bli hyfsad.

EU visar förnyat intresse för samtal med Mercosur

EU-kommissionen har upprepat sitt intresse att återuppta de havererade samtalen med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Det avslöjade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell nyligen under ett besök i Uruguays huvudstad Montevideo.

Livsmedelsverket undersöker antibiotikaresistens hos E. coli-bakterier hos grisar

Målet med Livsmedelsverkets projekt, som pågår till slutet av 2022, är att få in fler patogena E. coli-stammar från svin för antibiotikaresistensundersökning än tidigare år. Dessa E. coli-stammar orsakar avvänjningsdiarré hos smågrisar och under projektets gång är det möjligt att skicka prover från specifikt avvanda grisar till Livsmedelsverket för undersökning.

IGC räknar med god global skörd

Det internationella spannmålsrådet IGC sänkte nyligen sin senaste prognos för den globala spannmålsskörden 2022/23. Trots detta, stannar årets skörd endast marginellt under rekordskörden från i fjol.

SLC - Antib2
Atria siktar på att hela svinsektorn ska bli antibiotikafri

Sedan 2018 har cirka trettio procent av Atrias svinproducenter antibiotikafri produktion. Nu vill bolaget att alla producenter inom sektorn ska gå med i konceptet. Vi vill ytterligare förbättra kvaliteten, säger Taneli Tirkkonen, veterinär på A-producenter.

SLC - 295952250 419491173549621 341587477197086943 N
Ukraina hävdar att Ryssland avsiktligt fördröjer vetelaster

Senaste veckoslut lämnade sju fartyg ukrainska hamnar med exportspannmål till länder som löper risk för hungersnöd. Ukrainas regering hävdar emellertid att Ryssland ständigt försöker förhindra trafiken och därmed matförsörjningen i fattiga länder.