SLC - Eu Val 0 S6 A9531
Christoffer Ingo tar nu plats i riksdagen

SLC:s lantbrukspolitiskt sakkunniga Christoffer Ingo tar nu plats i riksdagen då Anna-Maja Henriksson blir Europaparlamentariker.

Polska bönder blockerar igen gränsen till Ukraina

Efter ett längre uppehåll har polska bönder återupptagit blockaderna mot den ukrainska gränsen. Enligt polackerna transporteras otillåtet stora mängder spannmål över den ukrainska gränsen till Polen.

SLC - Bestallaransvar Dsc04753
Beställaransvaret gäller nu även enskilda näringsidkare inom gårdsbruk och fiske

Beställarens utredningsskyldighet enligt beställaransvarslagen gäller numera även enskilda näringsidkare inom gårdsbruk och fiske, meddelar Regionförvaltningsverket. Bakgrunden är de ändringar i lagstiftningen som trädde i kraft förra sommaren.

SLC - Kuva 1 Kananhirssi Kukinto 1
Observera och bekämpa hönshirs och kavelhirs i tid

De skadliga ogräsen hönshirs och kavelhirs håller på att bli allt allmännare i Finland tack vare klimatförändringen. Maj innevarande växtsäsong var mycket varm och förhållandena har varit gynnsamma för dessa arters tillväxt och spridning, påpekar Livsmedelsverket.

Mer flexibilitet i kravet på rastning för kor som hålls uppbundna i bås

Statsrådets förordning ändras så att producenterna ges möjlighet att planera betesgång och rastning för kor som hålls uppbundna i bås på ett mer flexibelt sätt med tanke på gårdens arbeten och resurser så att man samtidigt beaktar nötkreaturens välbefinnande.

SLC stöder besvär om långsamma behandlingstider för växtskyddsmedel

Växtskyddsmedelsindustrin rf (Kasvinsuojeluteollisuus ry) lämnade i maj in ett besvär till riksdagens justitieombudsman Petri Jääskeläinen om Säkerhets- och kemikalieverket Tukes långsamma behandlingstider gällande godkännande av växtskyddsmedel. SLC, MTK, Handelsträdgårdsförbundet samt Frukt- och bärodlarförbundet stöder besväret.

SLC - Christoffer Ingo Slc0377 Edit
Arealstödet för unga jordbrukare kan inte betalas ut till unga som ingår i sammanslutning

SLC försökte genom aktiv intressebevakning hitta en lösning på frågan om varför det arealbaserade stödet för unga jordbrukare inte betalas ut till unga delaktiga i en jordbrukssammanslutning. På grund av att jordbrukssammanslutningar inte är juridiska personer kom man ändå inte vidare med detta. Samtidigt framkom det att sammanslutningar är rätt så unika inom EU och att såväl deras existens som rätt till jordbruksstöd ifrågasätts i en del sammanhang.

SLC - Satt7 Maj24 Ct
Skolbarn fick sätta potatis i Pensala

Förra veckan fick förskole- och skoleleverna vid Metsäkulman koulu i Nykarleby ta del av en annorlunda skoldag. Bussen hämtade dem till en åker i Pensala där de fick lära sig mera om potatissektorn. Och naturligtvis fick de också sätta potatis.

SLC - Img 1283
Från noll till 6.200 hektar under en generation

Det är slutet av april och skördetid på Fazenda Poço Claro, en gård en dryg timmes bilfärd utanför Brasiliens huvudstad Brasilia. Ägaren, Darci Alfonso Haas, står tillsammans med sin dotter Carina, som är agronom, under ett tak som ger lite skugga undan den stekande solen. Han berättar om familjens och sin historia.

SLC - Img 1225
EMBRAPA – organisationen bakom livsmedelsundret i Brasilien

Ska man lyfta fram en organisation som varit alldeles central då Brasilien på några årtionden förändrats från utvecklingsland till ett medelklassamhälle så är det faktiskt en forskningsorganisation. Embrapa är Brasiliens motsvarighet till vårt Naturresursinstitut (Luke) och har under sina femtio verksamhetsår förändrat det brasilianska lantbruket i grunden.

SLC - Lillhannus
Morotsbrist på grund av den regniga och kalla fjolårshösten

Det är svårare än normalt att få tag i morötter i affärerna. Fuktiga höstveckor och en ovanligt tidig start på vintern bidrog till att försämra fjolårsskörderna i hela landet. Det råder brist på såväl inhemska och utländska morötter som rödlök och kålrötter i livsmedelsaffärerna, rapporterades det nyligen i en Yle-artikel.

SLC - Rancken3 Jun24 Ct
Ranckens Ranch har nu femton hundratonnare

Mjölkkor som kvalificerar in sig i kategorin hundratonnare – kor som mjölkat minst 100.000 kilo – är en fjäder i hatten för producenten. Nyligen blev kon Manda den femtonde i ordningen att nå den bedriften på Ranckens Ranch.