SLC - Dsc05152
Primärnäringarna viktiga för åländska jobben och turismen

De åländska primärnäringarna samt livsmedelsindustrins och träindustrins omsättning år 2020 steg till 285,3 miljoner euro, vilket var 58,2 procent av hela tillverkningsindustrins omsättning och utgjorde 4,5 procent av Ålands bruttonationalprodukt samt 5,9 procent av den totala sysselsättningen i landskapet.

SLC - Avb1
Välfungerande avbytarservice i fokus på seminariedagen ”I samma båt”

”I samma båt” är namnet på det halvdagslånga seminarium som Pedersöre avbytarservice, i samarbete med LPA/Ta hand om bonden, kommer att ordna den fjärde november. Målsättningen för evenemanget, som hålls på Norrvalla i Vörå, är att öka förståelsen och stärka samarbetet mellan lantbruksföretagare, lantbruksavbytare och avbytarförvaltningens ledning.

SLC - A 3
Klimatet är en stor fördel för det albanska jordbruket

I juli inleddes EU-anslutningsförhandlingar med Albanien. Ett land där jordbruket står för 18 procent av BNP och sysselsätter kring 40 procent av arbetskraften. Trots detta finns det många utmaningar för jordbruket. Familjen Jankos gård har lyckats bättre än de flesta.

SLC - Eier
EU vill förbjuda avlivning av nykläckta tuppkycklingar

EU-kommissionen bereder ett förslag som stegvis förbjuder avlivning av nyckläckta tuppkycklingar i den europeiska unionen. Det sade ansvariga EU-kommissionären Stella Kyriakides på tisdagen inför den samlade skaran av jordbruksministrar.

Nytt åländskt försök att få testa virtuella halsband

Nu söker Ålands Hushållningssällskap verksamhetstillstånd för djurförsök som en ny utväg för att nästa år få möjlighet att på Åland demonstrera hur virtuell stängsling fungerar på kor och får som betesdjur.

Anmäl dig till SLC:s och SLF:s CAP-webbinarium 1.11

Nu är det dags att anmäla sig till SLC:s och SLF:s gemensamma webbinarium om CAP-reformen som träder ikraft 2023. Webbinariet CAP 2023 framåt ordnas tisdagen den 1 november kl.9-11.30 via Teams och till webbinariet inbjuds organisationernas medlemmar, förtroendevalda, rådgivare och tjänstemän.

SLC - Mg 7772
Riksdagens ja rätt steg i rätt riktning mot vargjakt

I slutet av förra veckan sa riksdagen ja till skyddsjakt på varg i hela landet. Regeringen ska nu jobba fram en ändring som på sikt ska underlätta för skyddsjakt samt stamvårdande jakt. Riksdagsman Anders Norrback ser det som ett viktigt steg i rätt riktning.

SLC - Lpx 00103387
Inflationen frestar hårt på EU:s jordbruksbudget

Utbetalningarna till bönder inom ramen för EU:s jordbruksbudget riskerar snart att smälta som smör i solsken i takt med inflationen. Det befarar tankesmedjan Farm Europe, som efterlyser CAP-åtgärder som främjar jordbrukets produktivitet.

EU söker krispengar för mer gödselmedel

Sedan sommaren lider EU-jordbruket av en akut brist på mineralgödsel. EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski är missnöjd med situationen och försöker finna pengar för att öka produktionen av gödsel.

SLC - Obs 20221017 Obs0069
Fyra skogrika EU-länder sluter gemensam allians

De skogrika EU-länderna Finland, Sverige, Österrike och Slovenien har bildat en arbetsgemenskap som ska värna om ländernas skogsintressen. Målet är en suverän, aktiv skogspolitik och förvaltning.

SLC - Dsc 0260
Spannmålskvaliteten ser lovande ut

Spannmålen är god till sin kvalitet. Hektolitervikterna är höga och skördenivåerna steg i jämförelse med året innan, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Lpx 00140946
EU-beslutet om glyfosat hänger fortfarande i luften

En grupp EU-länder har blockerat en begäran av livsmedelsmyndigheten Efsa att förlänga tillståndet för glyfosat med ett år fram till 2023. Förslaget förhindrades av några tunga medlemsländer. Av allt att döma returneras ärendet till EU-kommissionen.