SLC - Fskatt
SLC uppmanar jordbrukare som följer Näringsskattelagen att söka ändring i fastighetsskatten

De jordbrukare som bedriver sitt jordbruk i aktiebolagsform och som beskattas enligt Näringsskattelagen har hamnat i en besvärlig situation då det gäller fastighetsskattestödet. De kan inte ens söka om fastighetsskattestödet för produktionsbyggnader via MinSkatt även om de är inloggade i tjänsten, där finns ingen länk till ansökan. SLC uppmanar därför jordbrukare som råkat ut för den situationen att fylla i en pappersblankett och posta den till Skatteförvaltningen.

SLC - Hastkompost
Hästgödsel i jordbruket ökar självförsörjningen

Försök med användning av hästgödsel för jordbruket visar lovande resultat, men lönsamheten förblev ett nyckelområde för utveckling.

SLC - 1665578522906
90-årige Ingmar trappar ner men planerar för framtiden

Ännu för fyra år sedan dubbeljobbade Ingmar Nyholm som skomakare och äppelodlare. Då slutade han med skomakeriet och inför 90-årsfirandet i morgon lördag har han bestämt sig för att också trappa ner med äppelodlingen.

SLC - Ms9
Två legendarer avtackades på Maitosuomidagen i Purmo

I våras gick Ann-Charlott Kjerp i pension. Vid årsskiftet får hon sällskap av kollegan Carola Kankkonen. Tillsammans har de förtjänstfullt arbetat 67 år inom mjölksektorn. Förra veckan avtackades de båda på Maitosuomis mjölkdag i Purmo.

SLC - Medium Screen 72 Dpi Vattenfall Horns Rev 3 Wind Farm 7572
Danskt projekt omvandlar grön ammoniak till gödsel

De fyra stora danska kooperativen DLG, Danish Agro, Arla och Danish Crown går samman i ett projekt som ska producera handelsgödsel av grön ammoniak. Slutprodukten blir mer hållbar än konventionell gödsel från fossila bränslen.

SLC - 52329230295 05F38F053A O
Premiär för nytänkande jordbruksspel – lyckliga kor är nyckeln till framgång

Fakta och fiktion möts i Nordic Cows-spelet, som bygger på information från bland annat folksagor, historiska källor och stamtavlor. Spelet är producerat av det tvärvetenskapliga projektet 3MC – Nordiska fjällboskap, som leds av NordGen. Applikationen kan nu laddas ner gratis via Google Play.

SLC - Lpx 00159353
EU vill stabilisera tillgången på gödsel

EU-kommissionen utarbetar en strategi som syftar till att stabilisera tillgången på gödsel i den europeiska unionen. Enligt agrarkommissionär Janusz Wojciechowski ska den förnyade gödselstrategin stärka gödselindustrin i EU:s medlemsländer. Parallellt siktar kommissionen på att sänka behovet av mineralgödsel inom jordbruket.

Östman vill påskynda införandet av kostnadsindex på livsmedelsmarknaden

Riksdagsledamoten Peter Östman tycker i ett pressutskick att det är bra att Livsmedelsmarknadsombudsmannen föreslår att näringskedjans aktörer samarbetar för att få till stånd ett kostnadsindex för livsmedelskedjan.

Marknadsombudsmannen uppmanar livsmedelskedjan att skapa kostnadsindex

Livsmedelsmarknadsombudsmannen har publicerat ett förslag vars syfte är att få aktörerna i livsmedelskedjan att med snabb tidtabell utveckla flera kostnadsindex för livsmedelskedjan.

SLC - Framtidsodlarna 22 Norrback
Podcasten Framtidsodlarna: Tillsammans vågade de ta steget – syskonen Norrback för det ekologiska arvet vidare på gården

En nyutexaminerad ekonom och en nyutexaminerad magister i lantbruksvetenskap. En syster och en bror. Tillsammans vågade Josefin och Dennis Norrback ta över familjens ekologiska fårgård i Pjelax, Närpes. När de nu sammanfattar det första året hittar de fler plus än minus. I det här avsnittet av podcasten Framtidsodlarna är det fokus på samarbetet mellan syskon och på hur man får en ekologisk gård att fungera även ekonomiskt hållbart.

SLC - Trockenheit
EU:s jordbruksmarknader pressas av kriget i Ukraina

EU-kommissionens kortsiktiga prognos för jordbruksmarknaderna hösten 2022 behandlar i huvudsak sommarens heta och torra väder och den ryska invasionen av Ukraina. Kommissionen förutspår stigande kostnader för energi och insatsmedel.

EU tar ställning till fristen för glyfosat

Enligt ett EU-beslut för fem år sedan borde tillståndet för ogräsmedlet glyfosat med rätta löpa ut den 15 december detta år. I stället föreslår EU-kommissionen en ettårig förlängning. EU-experterna behöver mer tid för en evaluering.